Молитвена свечаност у Доњим Лесковцама у част храмовне славе Благе Марије

Свети храм и Литургија треба да буду центар нашег живота

Празник равноапостолне светитељке Марије Магдалине, у народу зване „Блага Марија“, и ове године протекао је у посебној молитвеној свечаности у Доњим Лесковицама, јер управо овој врлој мисионарки, савременици и ученици Господа Христа, посвећен је храм у лепом планинском селу. Празничном Литургијом началствовао је архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић,  уз саслуживање јеромонаха Герасима, сабрата манастира Лелић, свештеника Милана Јакића из Епархије рашко – призренске, петничког пароха протонамесника Драгана Јаковљевића и протонамесника Мирослава Новаковића, пароха у Поћути.

Од тренутка у ком је доживела преображај, живот Марије Магдалине сав је био у знаку службе Богу. Била је удостојена чудесног виђења Христа Господа након Његове смрти и васкрсења, подсетио је на догађаје из житија славне угоднице протонамесник Дарко Ђурђевић. Господ Христос је знао колико је то чудо васкрсења велико и да ће Његови ученици морати додиром да се у њега увере.  Зато им се четрдесет дана од Свог васкрсења јављао и говорио о Царству небеском.Видимо да одмах након васкрсења Он поново једе и пије са Својим ученицима баш као на Тајној вечери. То нам, објаснио је протонамесник Дарко Ђурђевић, говори да је Господ Христос Своје царство већ донео на земљу.

  • То царство није у потпуности овде остварено, али је отворен један прозор небески и светлост и живот Царства небеског пресликавају се овде на земљи. На првом месту пресликава се на свети храм и Свету Литургију, јер она је икона царства Божјег на земљи – истакао је отац Дарко Ђурђевић,напоменувши да смо, заузети неким пролазним стварима, склони да заборавимо на извор Царства небеског. Осим што у цркви остављамо своје бриге и проблеме, требало би да из ње црпимо радост, снагу, светлост и веру вечног живота.
  • Центар нашег живота треба да буду свети храм и Света Литургија. Не смемо да дозволимо да нас удаље бриге, проблеми и искушења у овом животу, којих је одувек било и биће. Господ нам каже да не треба да се плашимо ниједне пошасти, ниједне светске кризе и пандемије. Све ће то проћи, а ко издржи до краја тај ће се спасити – закључио је речима Господњим своје празнично слово протонамесник Дарко Ђурђевић.

Након Литургијe преломљен je славски колач. У складу са препорученим мерама за сузбијање епидемије вируса корона, изостала је традиционална трпеза љубави и гости су пригодно послужени испред новог парохијског дома у изградњи. Надлежни парох, протонамесник Горан Симић, захвалио је свима који су дошли да са његовим парохијанима прославе заштитницу храма и позвао да, у складу са могућностима, помогну наставак градње парохијског дома.

Ј.Ј.

[supsystic-gallery id=1189]