Епископ Лаврентије примио извештаје о раду и одслужио помен блаженоуснулом Владики Милутину

Деценију и по, као Епископ шабачко – ваљевски, духовно се старао о верном народу и светињама ваљевског краја. Због тога се, како сам каже, овде осећа као у свом дому и својој породици.

  • Овде је увек све било добро. Као Епископ шабачко – ваљевски, никада нисам имао бриге због било чега овде и на томе сам вам од срца благодаран. Само наставите тако. Ваш рад умногоме олакшава обавезе епископу и нашој Цркви у целини – речи су Епископа шабачког и администратора Епархије ваљевске Г. Лаврентија, изговорене приликом састанка са архијерејским замеником Епископа ваљевског, протонамесником Филипом Јаковљевићем, и представницима епархијских служби, архијерејским намесницима и представницима Црквеног суда,  који је одржан у Епархијском дому Епархије ваљевске.

Иако погођене губитком духовног оца, све службе у Епархији ваљевској: финансијска, административна, информативна, катихетска, као и архијерејска намесништва и Црквени суд функционишу беспрекорно. О томе су, за период од 31. марта до 25. маја 2020. године, Епископу Лаврентију извештаје поднели свештеници и ђакони који њима руководе. Блаженопочивши Владика Милутин био је изузетан домаћин, марљив и трудољубив пастир, и по узору на његово прегалаштво наставили су његови сарадници.

  • Иако нас је задесила тешкоћа, настојали смо да нормално функционишемо. Током ванредног стања, сва наша делатност је презентована проти Мирку Вилотићу (архијерејском заменику Епископа Лаврентија), који Вас је обавештавао. Сви пројекти који су започети са благословом Владике Милутина су настављени. Координација и сагласје међу епархијским службама је на високом нивоу. Радићемо на томе да тако и остане, онако како би наш Владика Милутин то волео – рекао је протонамесник Филип Јаковљевић, заблагодаривши Владики Лаврентију на посети и подршци коју пружа свештенослужитељима и вернима у Епархији ваљевској.

Епископ Лаврентије обишао је радове на изградњи новог епархијског магацина у близини Епархијског двора. У Храму Васкрсења Христовог, он је одслужио парастос блаженоуснулом Владики Милутину, са којим је неколико деценија био везан братском љубављу у Христу Господу и који је управо на његов предлог постао епископ Српске Цркве на мајском сабору 2003. године и отпочео пут свог плодоносног пастирског служења.

„Ви сви знате шта је Владика Милутин за нас значио. Сви сте осетили топлину његове душе. Из њега је увек избијала доброта“, рекао је Владика Лаврентије приликом молитвеног сећања на уснулог Владику Милутина.

– Он је био човек без зависти, без лукавства, како би Господ Христос рекао. Са његовим одласком из земаљског живота ми смо изгубили много, али је зато наша небеска отаџбина добила много. Знам да је он данас пред престолом Свевишњега и пред троном нашег Светог Саве, да се још усрдније моли за нас, јер је скоро од нас отишао. Он је свештено лице са најсвежијим успоменама на нас на земљи и сад га сви горе питају за људе и светиње овде. Он је данас најбољи тумач наших прилика и наших живота – рекао је Владика Лаврентије, упутивши молитве Господу да прослави Владику Милутина и да се у српском народу роде нови изданци по узору на њега. Владика Лаврентије благословио је  окупљене у саборном ваљевском храму, уз жељу да се у радости и сећању на добра дела што чешће сусрећу.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1160]