Епископи Иринеј и Исихије на поклоњењу Оцу Јустину у манастиру Ћелије

Боравак у Епархији ваљевској Преосвећени Епископ бачки Г. др Иринеј са својим викаром Епископом мохачким Г. Исихијем и сарадницима, а у пратњи архијерејског заменика блаженопочившег Епископа ваљевског Г. Милутина, протонамесника Филипа Јаковљевића и свештеника из Ваљева, заокружио је посетом манастиру Ћелије.

 У овој светињи, један од најугледнијих православних архијереја данашњице се духовно родио. Сећања сежу у шездесете године прошлог века. Корачајући ка кивоту, Владика Иринеј их на питања сапутника евоцира. Био је студент Богословског факултета када га је пут довео у светињу на обали Градца и њеном духовнику, архимандриту Јустину, ерудити беседничког дара и молитвеног подвига какви су одликовали ранохришћанске старце. Сусрет са потоњим светитељем учинио га је његовим духовним чедом и трајно срцем везао за манастир Ћелије и ове крајеве… У манастирском храму гости из Бачке су се поклонили моштима Преподобног Оца Јустина, а потом им је у порти дочек уприличила игуманија Ћелија високопреподобна мати Гликерија са сестрама. Уз пригодно послужење, разговарало се о данима проведеним крај Оца Јустина, неретко тешким јер су ондашње безбожне власти знале да га изложе прогонима, а заједно са њим и сестре који је тада било преко четрдесет. Причало се и о великим духовницима, међу којима је Преподобни Отац Јустин уживао велико поштовање и то до данашњих дана траје.

Посебну лепоту овом сусрету дала је песма ћелијских монахиња којом су, након благослова, пожелеле срећан пут Владики Иринеју, Владики Исихију и њиховим сарадницима.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1149]