Молитва за браћу и сестре у Црној Гори у Храму Светог Нектарија

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, данас је у свим храмовима Епархије ваљевске, у којима постоје услови за служење Свете Литургије, отпочело свакодневно служење у знак молитвене подршке архијерејима, свештенству, монаштву и верном народу у Црној Гори, које ће трајати до 5. јануара 2020. године.

На Светој Литургији у Храму Светог Нектарија Егинског, где је прошле седмице Епископ Милутин своју духовну децу први пут сабрао да молитве принесу за браћу и сестре у Црној Гори, данас је Свету Литургију служио архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић, уз саслуживање свештеника Дејана Трипковића, сабрата Храма Васкрсења Христовог, и Александра Филиповића, свештенослужитеља при Храму Светог Нектарија.

На Свету Литургију долазимо да се сјединимо са Господом у Светој тајни причешћа, заблагодаримо на свему што имамо, а данас смо се овде сабрали да се заједно помолимо и тако пружимо подршку нашем православном народу у Црној Гори који ових дана страда, беседио је протонамесник Саша Максимовић. Из житија светих знамо шта су све хришћани првих векова претрпели за веру Христову, када су их безбожни императори гонили. У наше време видели смо патње српског народа на Косову и Метохији, а сада и у Црној Гори.

  • Хвала Богу да тамо имамо људе који су велики борци за Православну Цркву, као што је то некада био Свети цар Константин, који је победио гонитеље хришћана. Хвала Богу да има људи који су се одрекли каријера, попут храброг полицајца, и одбили да се поклоне некима којима се тамо клањају, гонећи нашу Српску Православну Цркву и народ. Некада давно хришћански мученици по цену живота одбијали су да принесу жртве идолима. Молимо се и надајмо да Бог не дозволи да такве жртве данас буду потребне – рекао је протонамесник Саша Максимовић.

Овде и свугде у нашим храмовима долазимо да се помолимо да наш народ у Црној Гори у слози, миру и радости дочека и прослави Рођење Господа Христа. Баш како анђеоска божићна песма каже:“Слава Богу на висини, а на земљи мир, међу људима добра воља“, закључио је отац Саша Максимовић.

Ј. Ј.