Епископ Милутин служио Свету Архијерејску Литургију на празник Ваведења Богородичиног у манастиру Докмир

Мајка Божја је најлепше васпитано дете

Манастир Докмир, средњовековна светиња и споменик културе од великог значаја, и ове године је свечано прославио Ваведење Пресвете Богородице, храмовну славу манастирске цркве. Литургијским сабрањем началствовао је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља и молитвено учешће представника Општине Уб и бројних верника, међу којима понајвише деце. Сабрање је заокружено трпезом љубави, коју је припремило сестринство манастира Докмир, на челу са игуманијом мати Јустином.

Живот на земљи нам је дат да њиме стекнемо Царство небеско. Што више боравимо у дому Божјем, ближи смо том циљу. Црква човека смирује, чини га кроткијим, благим и радосним. Препорађа га да никога не мрзи. Светлост кандила испуњава миром и блаженством човека и нигде се Богу не моли тако лепо као у храму. О томе је писала знаменита српска књижевница Исидора Секулић. Зато сте благословени сви који сте на празник Мајке Божје, мајке свих нас, дошли да се Богу помолите и тако започнете дан, казао је у ваведењској проповеди Епископ Милутин.

  • Тако су радили наши прадедови, наши очеви. Молећи се пред Богом живим, постећи и чинећи све што Црква тражи од њих, могли су да буду велики људи. Имамо Владику Николаја, Оца Јустина и друге великане, које су српске мајке родиле и васпитале. Карађорђе Петровић молио се са својом војском и побеђивао непријатеља у ратовима за ослобођење… Браћо и сестре, радујмо се што смо данас овде! Црква Божја и Света Литургија трају вечно. Ко то доживи и успе да себе утка у богослужење Цркве, тај човек је свет и радостан. Тај човек је хришћанин православац – рекао је Владика Милутин.

Дјева Марија са свега три године успела се степеницама јерусалимског храма и ушла у „светињу над светињама“, где је само првосвештеник улазио једном годишње. Са страхом Божјим, који данашњем човеку недостаје. Кад он недостаје, и љубави недостаје, указао је Владика Милутин. Свет данас не мари за Бога, зато свакаква зла чини. Данас је празник деце, празник васпитања.

  • Мајка Божја је најлепше васпитано дете у историји света. Била је бескрајно скромна, није много говорила. Издвајала се из гужве у којој се празнослови и непрекидно била у молитви. Зато ју је, каже Отац Јустин, Бог изабрао да буде храм Бога живога и Духа Светога. Сви смо позвани на то. Данас у српским школама постоји веронаука и благо деци која слушају свог вероучитеља. Поред световних наука, важно је да их вероучитељ упути и у оне духовне, да их научи историји Српске Цркве – истакао је Владика Милутин. Уз изучавање наука овог света, важно је да нови нараштаји стекну знања о Светом Сави и другим светородним немањићким изданцима. Тако ће бити свеобухватно образовани и добри људи, какви су били наши свети преци. Наравно, указао је ваљевски архијереј, неизмерно је важно да унутар породичног дома деца доживе љубав и сва она добра која красе хришћанске породице, да поштују своје учитеље и наставнике. Тако ће постати добри људи, на шта нас је позивао наш савременик Патријарх Павле. Наши су оци Стефан Немања и Свети Сава. То нас чини великим народом, али то ћемо остати само ако идемо њиховим путем, закључио је Владика Милутин. Он је честитао славу докмирској обитељи, на челу са игуманијом мати Јустином, рекавши да му је увек драго да међу њих дође и диви се њиховој доброти и смирењу, свему ономе што чине за ову древну светињу.

Након Свете Литургије, преломљен је славски колач и приређена трпеза љубави у манастирској трпезарији.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=1000]