Владичанска Литургија у Покровском храму

Морамо бити ватрени за веру Христову

У недељу 22.по Духовима Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање свештенства из Ваљева и архимандрита Доротеја, игумана манастира Свете Тројице у Бредареду (Шведска), који ових дана борави у Епархији ваљевској.

Празнично слово утемељено на јеванђељској причи о богаташу и праведном Лазару произнео је протонамесник Бранко Чолић. Ова прича нам говори да Бог даје сваком човеку по његовој мери и живот који живи треба да буде служба другоме. Живот сваког од нас на земљи треба да буде икона будућег живота, да живећи на земљи достигнемо вечност. Богати човек уместо да је земаљско благо употребио да служи ближњем, он је своје богатство трошио да би уживао. Водио је рачуна о телесном, не марећи како ће душу нахранити. Онако како данашње време поручује. С друге стране, указао је о. Бранко Чолић, имамо убогог Лазара, који трпељиво и без роптања подноси своју муку и бол, прихватајући све као Божју вољу, која је једина спасоносна.

  • Данас се налазимо између њих двојице. Некада имамо сувише, а некада немамо скоро ништа. У оба случаја не водимо рачуна о онима којима бисмо могли помоћи. Браћо и сестре, не смемо бити хладни, ни млаки. Морамо бити ватрени за веру Христову! По убогог човека дошли су анђели и однели га на небеса у наручје Авраамово, у рај. Онај други, иако је имао величанствен испраћај, иако је био сахрањен у свили и злату, јеванђеље каже да је био закопан. Отишао далеко од Бога и анђели се нису појавили око његовог одра, јер је у овом животу показао коме припада – беседио је протонамесник Бранко Чолић.

Господ нам је преко Својих светих показао како треба да живимо у овом свету, иако нам свет поручује да бринемо само за пролазне ствари. Али, нагласио је о. Бранко Чолић, нема веће среће и богатства него када је човек у равнотежи сам са собом, када зна да свако добро од Бога долази, а свака мука од неиспуњења наших жеља. Човек који је прихватио Божју вољу као једину исправну за њега и свет око њега, зна да Бог неће дати страдање које не може да поднесе. Бог је дао силу и снагу, средства – молитву, пост и покајање, којима можемо да задобијемо благодат Божју, да би нас довео у рај. Бог нас окружује својом љубављу и једина права слобода за човека јесте слобода од греха, односно обожење, закључио је о. Бранко Чолић.

Приликом Свете Литургије бројни верници, понајвише деца, примили су Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=985]