Епископ Милутин на концерту руског оркестра „Рифеј“ у Центру за културу

Оркестар „Рифеј“ из руског града Јекатеринбурга одржао је концерт на великој сцени Центра за културу Ваљеву, у организацији Руског дома, Асоцијације за афирмацију културе и Града Ваљева. Пратећи програм извели су чланови Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ из Ваљева. Концерту, који је одушевио бројне Ваљевце, присуствовао је и Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин.

Својим гласовним и инструменталним умећем донели су дух велике Русије у град на обалама Колубаре. У завичај великана Светог Владике Николаја и Оца Јустина, које су мисионарски путеви водили у, моштима светих Серафима Саровског, Сергија Радоњешког, Александра Невског и Србима можда најближег Цара Николаја Романова, освећену земљу, сестринску Русију, најчвршћи бедем Православља данашњице. Први пут у Ваљеву своје стваралаштво представили су чланови Оркестра руских народних инструмената уралског федералног универзитета из Јекатеринбурга „Рифеј“. Основан 2005. године, овај ансамбл у свом основном саставу броји 20 инструменталиста. У свом репертоару има широк дијапазон композиција – од дела класике, преко џез нумера до руских народних песама. Учесници су бројних музичких манифестација у Русији и иностранству и добитници фестивалских награда. Предвођени диригентом Александром Биниковим, на великој сцени Центра за културу Ваљево извели су руске и српске традиционалне композиције, чији је звук још једном потврдио лепоту и снагу братских веза које спајају два народа. Такође, чуле су се познате мелодије из филмова и популарних светских извођача.

Са сваког путовања у Свету Русију човек се враћа оснажен и окрепљен. Велики светитељи који су у њој рођени сијају као звезде пред престолом Бога свемогућег. Нико не уме да се моли Богу као браћа Руси. Њихова молитва је вапај Богу, поделио је Владика Милутин своје сећање на поклоњења руским светињама.

  • Част је и радост бити вечерас овде, слушати и видети ове људе који певају и инструментима дочаравају лепоту свог света. Најлепше и најважније јесте видети православну руску душу вечерас у Ваљеву… Хвала свима који сте дошли. Нека Бог поживи руски народ и свето Православље! Да се једни са другима слажемо и цео свет волимо – поручио је Епископ Милутин.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=977]