Владичанска Литургија у част храмовне славе у Лопатњу

Молимо се Богу за цео свет!

Свети апостол и јеванђелист Лука свечано је прослављен у селу Лопатањ, јер управо овом великом светитељу је посвећен храм у лепом подгорском селу. Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља. У празничној беседи, Епископ Милутин приближио је верном народу житије Светог Луке, великог проповедника вере Христове, аутора Светог јеванђеља и Дела апостолских, али и зачетника иконописа, будући да је насликао прву икону Мајке Божје. Такође, Свети Лука је лечио људе, јер је био зналац и медицинских наука. Дакле, својим примером је посведочио сву лепоту и снагу стварања и учења, што је посебно важно за децу, која прве кораке чине на том путу, рекао је Владика Милутин, обрадован присуством малишана у храму. Свети Лука и сви светитељи, кроз двадесет столећа дугу хришћанску историју, показали су како треба живети по узору на Господа Христа – волети своје ближње, а и оне који то нису, и опраштати када нам се наноси неправда. Такође, указао је он, важно је да у своју цркву долазимо на богослужења.

  • Ништа лепше нема, него кад се овако окупимо на Светој Литургији. Да завапимо Господу, помолимо се за свој народ и своје светиње. Посебно на Косову и Метохији. Да Бог да да буде мир свугде и да у њему живимо. Наравно, и да нам се рађају деца, јер нема лепшег украса на свету од њих. Свети Отац Јустин је говорио да нас пред Богом управо деца и цвеће оправдавају – рекао је Владика Милутин.

Након Литургије, начињен је литијски опход око храма и преломљен славски колач. Сабрање је завршено трпезом љубави за све госте. Овогодишњи домаћини славе били су Слободан Миловановић, Ненад Тешановић и Лука Маџаревић. Колач за наредну годину преузео је Саша Миловановић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=975]