Почетак посете Епархији ваљевској Митрополита ташкентског и узбекистанског Г. Викентија

Орден Светог Владике Николаја у знак благодарја на братској љубави

Четвородневну посету братском народу Епархије ваљевске и његовом духовном оцу Преосвећеном Епископу ваљевском Г. Милутину Његово Високопреосвештенство Митрополит ташкентски и узбекистански Г. Викентије отпочео је 22. октобра лета Господњег 2019. свечаним пријемом у Епархијском дому, којег је у част његовог доласка приредио домаћин Владика Милутин. Како је то одвећ укорењен обичај, сусрет српске и руске браће испуњен је љубављу која се речима тешко да описати и протиче у срдачним разговорима о свему ономе што је чинило и чини духовност и живот у Христу наших народа. Тако, Владика Милутин упознао је брата архијереја, иначе сталног члана Светог Архијерејског Синода Руске Православне Цркве, са настанком Ваљевске епархије, уз кратак осврт на историјат Шабачко – ваљевске из које је она проистекла, као и са епископима који су њоме управљали. Новопросијавши светитељи Српске Цркве и васцелог Православља Свети Владика Николај и Преподобни Отац Јустин веома су вољени и поштовани у руском народу. Њихова дела су им блиска и радо читана, рекао је Митрополит Викентије. У знак благодарја на братској љубави која га је из далеког Узбекистана довела у наше крајеве, љубави коју увек осећамо у сусретима са руским свештенством и народом, као и части учињеној Епархији ваљевској овом посетом, Епископ Милутин одликовао је Митрополита Викентија Орденом Светог Владике Николаја. Да Лелићки Златоуст буде и физички ближи његовој духовној деци, Владика Милутин донео је одлуку о даривању госта честицама његових моштију. Дирнут и одушевљен добротом домаћина, Митрополит Викентије поклонио му је панагију.

Након пријема у Епархијском дому, гост из Русије поклонио се Храму Васкрсења Христовог и Храму Светог Нектарија Егинског. О градњи храмова на ушћу Градца у Колубару и њиховом значају за верни народ Ваљева и шире, будући да  Храм Светог Нектарија овде доводи поклонике из целе земље, Митрополиту Викентију говорили су старешина саборног храма протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић и свештенослужитељ при Храму Светог Нектарија јереј Александар Филиповић. Епископ Милутин госту је представио и аутора фрескописа у најмлађем градском храму Миодрага Шумарца, једног од најпризнатијих зографа данашњице који је, поред Србије, осликао и низ храмова у Грчкој, Русији… Такође, Владика Милутин упознао је Митрополита Викентија са планом да се у Епархији ваљевској  гради и један мали храм у руском стилу. Као што је Храм Светог Нектарија комад Грчке у Ваљеву, да та богомоља донесе део матушке Русије. Разговори су вођени захваљујући преводилачком посредовању протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског заменика Епископа ваљевског Г. Милутина.

Митрополит Викентије похвалио је трудољубље овдашњег свештенства и Владике Милутина које је створило ове дивне светиње. Боравак у Ваљевској епархији наставио је поклоњењем манастиру Јовања, где му је срдачан дочек приредио игуман Михаило, познат по чврстим везама са руским свештенством и народом.

Посебан утисак на Митрополита Викентија и његове сараднике оставио је бесцени бисер црквеног градитељства и сликарства – манастир Пустиња. Светиња која сведочи векове и прелепим, четири века старим, живописом одушевљава зналце и лаике. Добродошлицу им је пожелела и срдачан дочек приредила пустињска  игуманија високопреподобна мати Нина са сестринством. У повратку ка Ваљеву, гости из Узбекистана посетили су и епархијску сушару у селу Поћута. Овај погон за прераду воћа и поврћа Епархија ваљевска обновиља са жељом да помогне развој привреде овог краја.

Боравак у Епархији ваљевској Митрополит ташкентски и узбекистански Г. Викентије наставиће поклоњењем манастирима Ћелије и Лелић, које је планирано за сутра.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=964]