Епископ Милутин на прослави Дана 2. Центра команде за обуку

Други Центар команде за обуку у Касарни „Војвода Живојин Мишић“ и ове године свечано је прославио дан своје јединице – 15. октобар. Овај празник установљен је у част велике победе српске војске у Великом рату 1918. године, када су јединице под командом Војводе Степе Степановића ослободиле Ваљево и већи део отаџбине.

Представници Војске Србије, Колубарског округа и Града Ваљева положили су цвеће крај спомен обележја у кругу касарне,посвећеног погинулим припадницима јединице у ратовима 1991- 99. године.  У име домаћина госте је поздравио командант 2. Центра команде за обуку пуковник Зоран Смиљанић. Начинивши осврт на догађај у чији спомен ова јединица слави свој дан, пуковник Смиљанић истакао је да данашњи припадници 2. Центра команде за обуку поносно настављају путем јединица Петог пешадијског пука краља Милана, који је основан управо у Ваљеву, био у саставу Дринске дивизије и учествовао у свим важним биткама за ослобађање Србије. Све планиране активности за минули период успешно су реализоване. Сарадња са свим општинама Колубарског окуруга је веома добра, рекао је пуковник Зоран Смиљанић.

На његове речи о херојској прошлости нашег народа, надовезао се начелник Штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић, истакавши да су наши преци храбро јуришали у борби за слободу да бисмо ми данас живели, радили и били спремни да оправдамо славу коју баштинимо. Пуковник Дејановић честитао је Дан јединице припадницима 2. Центра команде за обуку, пожелевши им личну и породичну срећу, као и много успеха у раду.

Као и приликом ранијих обележавања дана ове јединице, прочитане су честитке начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и других уважених сарадника и пријатеља. Такође, уручена су признања најуспешнијим у спортским дисциплинама (стони тенис, шах и стрељаштво) и наградна одсуства заслужним војницима и приређен културно – уметнички програм. Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин присуствовао је свечаности и срдачно честитао празник припадницима 2. Центра команде за обуку.

Као и ранијих година, прослава је заокружена изложбом возила и војне опреме у дворишту касарне и свечаним ручком.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=958]