Преображење Господње – слава ПНХЗ у Степању

На празник Преображења Господњег, 19/6. августа 2019. године, Православна народна  хришћанска заједница при Храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Степању  прославила је славу свога братства.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Зоран Јаковљевић, уз саслужење свештеника и ђакона Епархије ваљевске, а уз молитвено учешће Епископа ваљевског господина Милутина.

У својој беседи, Епископ Милутин је рекао да је празник Преображења Господњег дан светлости, дан силе Божје и дан велике радости.

  • Бог се дивно види данас. Ми данас осећамо Господа као и на Богојављење, када се јавио као Света Тројица, и радујемо се што верујемо у Господа нашега и јединог спаситеља. Оног, Који је дошао да спасе све нас од греха, смрти и ђавола. Највећа тајна овога света је данашњи празник. Зашто је то највећа тајна? Зато што је нама људима и целом свету Господ Исус Христос открио Своју божанску природу на Гори Тавор крај Јерусалима. Свети Јустин Ћелијски говори нама свима:“ Данас је Преображење, сва вода и гора, све се преображава, све је другачије… Зато и ми преобразимо сами себе кроз светотајински живот и молитву – поучавао је Епископ Милутин.

Господа Христа на Гори Тавор видели су Свети пророци Мојсије и Илија, који су давно пре тога били упокојени. Појавили су се да посведоче заповест Бога Оца „Ово је Син мој љубљени и Њега слушајте…“ Како и колико заиста слушамо, тако ће нам бити, указао је Владика Милутин.

  • Неће нас Бог терати да Га слушамо, нити кажњавати ако га псујемо и чинимо грехе. Бог чека да се покајемо. Он није полицајац, не јури нас већ чека. Када будемо одлазили са овог света, питаће нас како смо живели. Зато је важно на овом свету живети праведно, свето и побожно. Браћо и сестре, пустимо овај свет! Он виче и ратује… Зато што је пала природа. Али, Христос је рекао да се не бојимо, јер Он је победио свет. Ето радости! Ако смо са Њим у заједници, биће све лепо – истакао је Владика Милутин.

По већ устаљеној пракси да свештеничку породицу са петоро деце Епархија ваљевска одликује, данас на Светој Литургији Епископ Милутин је уручио Орден Светог Владике Николаја госпођи Јелени Марковић, супрузи свештеника Зорана Марковића из Степања за, како се наводи у Архипастирској грамати, „верност закону Божјем и Његовој заповести, коју оствари и показа својом мајчинском љубављу кроз рађање, васпитавање и подизање будућих поколења.“

У наставку Литургије, Епископ Милутин је осветио славско жито, пререзао славски колач и осветио грожђе, које се на Преображење дели у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља.

Епископ Милутин је по завршетку Свете Литургије честитао славу свим свечарима и братству ПНХЗ, а потом је уследила трпеза љубави.

 

Марко Петровић

[supsystic-gallery id=905]