Традиционална илинданска светковина у селу Ба

Морамо победити грех у себи!

Храм Светог пророка Илије, древна светиња у селу Ба (13-14. век) и споменик културе од изузетног значаја, и ове године био је место велике молитвене свечаности у част небеског му покровитеља. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља и проте Велибора Бојчића из Митрополије аустралијско – новозеландске. Након Свете Литургије, начињен је литијски опход, преломљен славски колач и уприличена трпеза љубави. У повратку, Епископ Милутин обишао је средњовековни манастир Ваведења Пресвете Богородице у Славковици, чија обнова напредује трудом неимара којима координира ђакон Драган Хаџи Иконић.

Свети Илија био је један од великих јунака Старог завета, од Бога послат израиљском народу у 9. веку пре рођења Господа Христа да, као пророк, види и каже шта није добро и шта ће се и како збити, не штедећи никога истине, чак ни цара Ахава и царицу Јазавељу, које је због отпадништва од истинског Бога и неправди према народу укорио и прорекао им „да ће пси лизати њихову крв“. Био је велики и многоверни човек, који је служио јединоме Богу и кога је Бог слушао. Огњем духовним, Свети Илија спржио је у себи сваки грех. Господ га је удостојио да му тело буде узнето на небо, беседио је Епископ Милутин на Светој Литургији у храму посвећеном великом старозаветном пророку у селу Ба код Љига.

  • Сваки грех, ако се не боримо да га победимо, постаје идол коме се клањамо. Сваки грех црни је тамњан којим човек кади своју душу, говорио је Преподобни Отац Јустин Ћелијски. Господ је слушао Светог Илију и то је чудесно. Слушао га је зато што је он огњем духовним у себи спржио сваки грех. Да ли ми то можемо? Можемо, ако хоћемо, уз велике напоре. Морамо победити грех у себи, ако желимо да будемо народ Божји… Када је било време да крене у небески свет, Свети Илија је био почаствован од Господа да му тело буде узето на небо. Једини је човек чије се тело налази у небеском свету. Човек, који је анђеле задивио… Дивно је што имате храм њему посвећен и што сте дошли данас да га заједно прославимо – рекао је Владика Милутин. Свети пророк Илија доћи ће да изобличи антихриста и да говори истину, како је за живота на земљи чинио. Кога истина боли, нека боли. Свети Божји људи се нису плашили истине, већ је сведочили, рекао је ваљевски архијереј. Честитајући славу учесницима илинданског сабрања, Владика Милутин узмолио је да нам Господ молитвама Светог Илије помогне да победимо сваки грех, да не мрзимо никога, да волимо сваког, јер тако ћемо бити радосни.

За трпезом љубави, надлежни парох јереј Марко Миловановић захвалио је Епископу Милутину што је увеличао славље овдашњем верном народу, браћи свештенослужитељима и својим парохијанима. Село Ба броји око 130 домаћинстава. Сви су изузетно сложни и када год треба да се нешто за храм уради сви су спремни да учине оно што могу. То је слога која се памти и велика је част бити парох овде, истакао је јереј Миловановић. У знак сећања на овај велики свети дан, он је уручио захвалнице домаћинима славе Горану, Милану и Марку Јаћимовићу.

По завршетку славске свечаности у Бау, Епископ Милутин обишао је манастир у обнови у селу Славковица, засеок Иконића, посвећен Ваведењу пресвете Богородице. Према археолошким налазима, ова светиња у подножју Сувоборског  Рајца датира из 13 – 14. века. Године 2013., по благослову Епископа Милутина, отпочела је обнова комплекса и њоме руководи ђакон Драган Хаџи Иконић. До данас, учињено је много тога. У последњем периоду урађена је привремена звонара и мањи помоћни објекат (будућа продавница), израђен иконостас, ускоро ће бити завршена инфраструктура, а у плану је и проширење манастирског имања. Ђакон Драган Хаџи Иконић упознао је Владику Милутина о даљим плановима обнове, које је он благословио и похвалио труд свих који раде на овом богоугодном делу.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=892]