Свети пророк Илија слава храма у Стубленици

Свети пророк Илија слава храма у Стубленици

И ове године у селу Стубленица (Архијерејско намесништво тамнавско) празник Илиндан прослављен је изузетно свечано, будући да је управо великом старозаветном пророку посвећена овдашња парохијска црква. Светом  службом Божјом началствовао је архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Милутина, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслужење архијерејског намесника тамнавског, протојереја Станише Ђокића, протојереја Милана Ристивојчевића и протонамесника Милана Васиљевића. По Литургији преломљен је славски колач и начињен литијски опход око храма. Прослава је завршена свечаном трпезом за којом је старешина храма јереј Милош Станојевић уручио захвалнице свима који помажу стубленички храм.

Светом пророку Илији посвећени су бројни храмови на свим континентима, јер га поштују сви хришћански народи као највећег старозаветног пророка, ако изузмемо Светог Јована Крститеља, последњег међу старозаветним, а првог међу новозаветним пророцима. Зато се у часу Преображења Господњег са Светим пророком Мојсијем појавио на Гори Тавор и зато је удостојен да буде телом узнет на небо. Великим га је учинила благодат Божја задобијена кроз љубав према Богу, казао је у илинданском слову архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић.

  • Свети Илија је задобио благодат Божју кроз трпљење, кроз пророковање,кроз проповедање Господа Бога. Кроз историју рода српскога Свети Илија доста је  поштован, а Богу хвала и данас је тако. Између старозаветних личности налазимо паралелу са личностима које су уско повезане са историјом рода српскога. Као што је Аврам био праотац народа израиљског, тако је и  Свети Симеон био родоначелник рода српскога. Као што видимо да је Мојсије био доносилац закона Божјег, тако је и Свети Сава био доносилац закона Божјег у нашем народу. Кога би  могли упоредити са пророком Илијом? Никог другог до  Светог Владику  Николаја Српског, који је говорио и проповедао у тешком времену и сведочио вечно живога Бога. Бога, који је Бог живих, а не мртвих, изобличавајући морално посрнуће нашега народа, сведочио је закон Божји и позивао да се људи придржавају њега. Изобличавао је оно што је неморално и што води ка греху и зато можемо са правом рећи да је он пророк Илија у српскоме народу – рекао је протонамесник Филип Јаковљевић, позвавши верни народ да се моли Светом пророку Илији  да  пред Васкрслим Господом Исусом Христом затражи да нам  да разума,  мудрости и расуђивања да увек знамо да изаберемо прави пут, пут који води у Царство небеско и вечни живот. То је пут којим су ишли Свети Немањићи и који су нам оставили у аманет да и ми њиме идемо, закључио је отац Филип Јаковљевић.

Након одслужене Свете Литургије свештеници су заједно са окупљеним верним народом кренули у опход око светог храма, а затим је уследило освећење славског жита,  резање славског колача и трпеза љубави.

За време славске трпезе старешина храма и парох у Стубленици јереј Милош Станојевић уручио је  захвалнице представницима локалне самоуправе  Општине Уб, представницима Јавног предузећа „Ђунис Уб“, као и појединцима добротворима и приложницима који су помогли при изградњи ограде и уређењу црквене порте.

ипођакон Стефан Радовановић

 

                                                                                                                                                                      фотографије Марко Петровић

[supsystic-gallery id=898]