Епископ Милутин на отварању Мишићевих дана

Химном Србије „Боже правде“ у извођењу Хора „Рес миранда“ и Гудача Светог Ђорђа отпочели су овогодишњи „Мишићеви дани“, које Општина Мионица 23. годину заредом организује у част свог најпознатијег суграђанина Војводе Живојина Мишића. Славни стратег, који је потенцијални пораз српске војске у Колубарској бици претворио у победу мудрим и храбрим потезима, чини да се сви данас осећамо поносно. Следећи његове принципе – рад, преданост и посвећеност, развијамо нашу варош, чинећи је бољим местом за живот и туристичком дестинацијом вредном пажње, рекао је у добродошлици председник Општине Мионица Бобан Јанковић. У прилог томе, најавио је он, у Мионици ће ускоро бити отворена нова фабрика на месту некадашње хладњаче, у којој ће посао добити 300 варошана. Манифестација „Мишићеви дани“ трајаће до 20. јула 2019. године и биће испуњена разним културно – уметничким, спортским и забавним програмима за све генерације, рекао је Бобан Јанковић и упутио позив свима да дођу у Мионицу и у њима уживају.

И овогодишњи „Мишићеви дани“ били су прилика да се доделе признања истакнутим појединцима и организацијама. Велика златна плакета са ликом Војводе Мишића за заслуге у области војне науке, доктрине, стваралаштва, командовања и руковођења, поштовања етичких норми и давања личног примера у извршавању задатака уручена је ректору Универзитета одбране у Београду генерал– потпуковнику др Горану Радовановићу. Плакету са грбом Општине Мионица за свеукупан допринос напретку Србије добио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, док су за хуманитарне активности признања припала Блиц фондацији и Добротворној фондацији Српске Православне Цркве „Човекољубље“.

Свечаном отварању „Мишићевих дана“ присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин са сарадницима, представници локалних самоуправа, јавних установа, грађани Мионице и гости из разних крајева.

[supsystic-gallery id=873 position=center]

Ј. Ј.