Братство манастира Рибница прославило своје небеске покровитеље Свете апостоле Петра и Павла

Имајући Христа, имали су све

Празник Светих апостола Петра и Павла, у народу звани Петровдан, традиционално веома свечано је обележен у манастиру Рибница, чији је храм посвећен управо овој двојици ученика Господа Христа. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање епархијског свештенства и појање рибничке братије монаха Арсенија и Андреја. По Литургији је пререзан славски колач и начињен трократни литијски опход. Славска свечаност заокружена је културно – уметничким програмом и трпезом љубави у манастирском конаку

Да прославе Свете апостоле Петра и Павла у манастир Рибница дошли су бројни верници. Многи од њих примили су Свету тајну причешћа, што је дало посебну лепоту светковини. Ми смо народ Светог Саве и радост је да у Литургији учествујемо и са Господом се сједињујемо. Литургија је предукус Царства Божјег и ништа лепше од ње нема на овом свету, казао је у празничној проповеди Епископ ваљевски Г. Милутин. Настојатељ манастира Рибница, отац Арсеније (Јовановић) појао је на српском, руском и грчком језику. Доживели смо и лепоту моћне Византије, снагу царске Русије… То је дивно и нека тако буде, са радошћу је констатовао ваљевски архијереј. У данашњем дану сећамо се речи Преподобног Оца Јустина, који је говорио да „данас празнујемо двојицу најбогатијих сиромаха“, који нису имали ништа од земаљских добара, али су, имајући Христа, имали све и били богати.

  • Свети апостол Петар је оставио све и пошао за Христом. Није Га знао пре него што ће му упутити позив да га следи, али Га је вером и љубављу препознао. Душа душу препознаје и човек се човеку радује… Ништа нису имали ни Петар ни Павле, као ни Господ Христос, њихов учитељ, Који није имао где главу склонити. Апостол Павле био је гонитељ хришћана пре него што је упознао Господа Христа. Говорио је да није достојан да се назове апостолом јер „већма Цркву гоних и руших је…“ Био је један од најобразованијих људи свог доба, кога је чекала велика светска каријера. Али, када је упознао Христа рекао је:“Све држим за трице (ништа), само хоћу Христа да добијем.“ То је снага вере, браћо и сестре! Таква вера побеђује смрт и њоме се улази у бесмртни живот – беседио је Владика Милутин.Када погледамо све овоземаљске владаре и богаташе, ма у каквој раскоши да живе, јасно је да је смрт истина која их се дотиче. Свети апостоли и сви следбеници Христови ширили су науку Његову. Нису имали ништа, а имали су све. Јеванђеље Христово побеђује све муке овог света. Ко слуша јеванђеље, слуша Христа. Они су нам га дали и ми данас говоримо како су они говорили и трудимо се да живимо како су они живели, рекао је Владика Милутин.

Свети апостоли видели су тајну Царства небеског, коју људски ум не може да замисли. То је богатство које су стекли, док су на земљи били прогањани. Сваки човек може да постане сличан Христу као они.

  • Апостол Павле је говорио: “Угледајте се на мене као ја на Христа!“ То није била његова гордост. Оци Цркве кажу да је он по свему личио на Христа, јер је имао Духа Светога у себи. Немојте да се чудите, јер смо сви од исте грађе створени. Имамо тело, руке и ноге као апостоли. Сви можемо да постанемо слични Господу ако хоћемо, јер Бог нам је дао слободу да одлучујемо којим путем ћемо ићи. Како сејемо, тако ћемо и пожњети – поучавао је Епископ Милутин.

Осврнувши се на Петровски пост и у народу присутно схватање њега као „мање важног“, Владика Милутин је указао да овај пост јесте најблажи, али да би га требало држати јер је свакако важан за снагу душе и здравље тела. Говорећи о прослави у рибничкој светињи, која је окупила мноштво верног народа, Владика Милутин рекао је да се Свети апостоли Петар и Павле данас с нама радују, гледајући нас из Царства Божјег. Радују, јер се у дому Божјем пева. Постоје епископи, монаси, свештеници, ђакони и верници са њима на богослужењу. Слави се како се то чинило у времену ране Цркве. Честитајући славу рибничким монасима Арсенију и Андреју, пожелео им је да још дуго служе и верни народ дочекују и испраћају.

За трпезом љубави, настојатељ Рибнице отац Арсеније заблагодарио је Владики Милутину што је предводио литургијско сабрање, истакавши да му је велика част и радост што се тако велики број људи данас окупио на богослужењу и причестио.

– То је величанствено! Заиста је било предивно када су сви онако у глас говорили Символ вере. Хвала Богу, хвала Владики Милутину, хвала Светим апостолима Петру и Павлу, који су благословили мој живот. Ово није први манастир у коме сам, али када сам дошао овде нешто ми је рекло у уму и срцу: “Ово је твоје место.“ Верујем да је Господ кроз владику мене овде довео и надам се да ћу са овог места отићи Господу – рекао је отац Арсеније.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=870 position=center]