У Недељи Свих Светих Епископ Милутин служио у саборном храму

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог у првој недељи по Духовима, у којој наша Црква прославља празник свих Божјих угодника чија имена немају своје место у календару и нису позната људима.

У литургијској проповеди ђакон Бранимир Терзић говорио је о благодати Божјој која се излила на Свете апостоле, обичне људе без високих школа и друштвених положаја, без богатства и земаљског сјаја, чије су проповеди о Васкрслом Христу промениле дотадашњи свет.

  • Земља почиње да „гори“ од њихових речи и стопа. Народ који их је гонио расуо се по целом свету, царевине које су им се противиле пале су у немоћну прашину. Домови који их нису примили сурвали су се у смрт, а семе њихово ницало је и цветало. Црква се подизала из њихове крви. Они који их примише, прославише се.Они који пођоше за њима, спасоше се… У јеванђељу се каже да Господ Христос дозва Своје ученике и даде им власт да изгоне духове нечисте и исцељују од сваке болести и немоћи. Да иду и проповедају, јер се приближи Царство небеско – беседио је ђакон Бранимир Терзић о великој историјској улози коју су имали ученици Господа Христа у домостроју спасења човечанства.

 Приликом Свете Архијерејске Литургије више верника, превасходно најмлађих, примило је Свету тајну причешћа. По завршетку богослужења, многи су отишли да се поклоне моштима Светог Нектарија у храму који му је посвећен.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=857]