Манастир Плужац прославио своје небеске заштитнике Светог цара Константина и царицу Јелену

Братство манастира Плужац и ове године свечано је обележило празник Светог цара Константина и царице Јелене, којима је и посвећена ова подгорска светиња. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља. У чин ђакона рукоположен је вероучитељ Бранко Јовановић. Овогодишњи домаћин славе био је Слободан Симић из Плушца, а колач за наредну годину преузео је Милан Станковић, вероучитељ у Економској школи Ваљево.

Свети цар Константин пре више од седамнаест векова донео је чувени Милански едикт и њиме означио слободу вероисповедања хришћанима. Увео је Христа у Римско царство и следио Његов пут, баш као и благочестива му мати царица Јелена. Историја српског народа, од Светог Саве до Владике Николаја и Оца Јустина, препуна је примера светитеља и врлих хришћана уопште на које се у свом земаљском животу можемо угледати. Угледати, и своју децу по узору на њих васпитавати. Ако тако чинимо, она ће израсти у понос својих родитеља, казао је у празничном слову Епископ ваљевски Г. Милутин. Дечја чистота, безазленост и љубав нас старије уче какви би требало да будемо током земаљског живота да би нас Господ, када дође час одласка Њему, препознао као своје. Деца брзо заборављају када је неко према њима био груб, док одрасли неретко живот проведу у завади. То Господу није драго, јер Он је крв пролио за грехе људи. Бесмислно је, указује Владика Милутин, спорити се око парчета змље, јер земља није наша, већ Божја. Ако смо мрзели некога, не можемо ући у Царство небеско. Зато, морамо праштати, живети како нас учи Црква, походити богослужења, док још имамо времена и снаге за то.

  • Кад звона зазвоне, позивају вас да дођете у дом Божји. Дођите, браћо и сестре! Свето јеванђеље нас учи да не мрзимо никог на овом свету. Ниједан народ, ниједног човека… Бог нас је учио да ћемо као Његови ученици бити познати, ако имамо љубави међу собом. Свети апостол Павле пише:“Нема више Грка, ни Јеврејина, ни слуге, ни господара, ни мушког, ни женског, сви смо једно у Христу Господу“, једно тело пред великим Богом живим… Кад би тога било, не би било ратова, нити неправедне политике силе према нашем народу – рекао је Владика Милутин.

Благосиљајући верни народ, Епископ Милутин је нагласио значај рађања деце, имајући у виду негативан природни прираштај у српском народу годинама уназад. Он је позвао брачне парове да умноже своје потомство, како не бисмо нестали као народ.

По завршетку Литургије, преломљен је славски колач и начињен литијски опход око храма. Владика Милутин честитао је славу старешини манастира Плужац архимандриту Данилу и његовом сабрату јеромонаху Јовану, похваливши њихов труд да ова подгорска светиња изгледа све лепше и лепше.

Славска свечаност заокружена је трпезом љубави у манастирској трпезарији.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=841]