Свети Владика Николај слава Православне хришћанске заједнице Храма Светог Георгија

На дан Светог Владике Николаја Жичког и Свесрпског, Православна хришћанска заједница при новонасељском храму прославила је своју славу.

Свету Литургију служили су протојереј – ставрофор Верољуб Младеновић, протојереј Зоран Павловић и јереј Небојша Младеновић, уз саслуживање ђакона Мије Бојиновића. Литургију је својим појањем улепшао Хор „Свети  Владика Николај Велимировић“ при Храму Светог Георгија, као и многобројни окупљени народ.

Својом беседом верном народу се обратио духовник братства и старешина Храма Светог Георгија, протојереј –  ставрофор Мирослав Петаковић. Начинивши кратак преглед житија Светог Владике Николаја, пуног чудесних догађаја који упућују на Божју промисао о њему као великом мисионару, прота Петаковић истакао је да данас сви доживљавамо велику духовну радост што имамо тако сјајног светитеља који се моли за све нас присутне у овом светом храму и цео православни свет.

  • Свети Владика Николај је дивни угодник Божји, велики беседник и молитвеник пред Господом благим. Имао сам прилику да видим чудо пред његовим светим моштима у манастиру Лелић, када сам читао молитву човеку који је патио од болести стомака. Осетио сам благодат. Тај човек више никада није отишао лекару, био је исцељен благодаћу Божјом и молитвом Светог Владике Николаја – рекао је прота Мирослав Петаковић.

Псалмопојац Давид каже:“Клоните се зла и чините добро“. Тим речима исказано је како треба да живимо у телу, на земљи. Наш труд треба да буде да стекнемо две навике злата вредне – склањамо се од зла и чинимо добро. Наука Христова нам о томе говори врло истинито и чисто.

  • Наше душе треба увек да буду окренуте ка добру. То од нас тражи Господ. Да остављамо зло иза леђа, у сенци и понору заборава, а да чинимо добро, чезнемо за њим и говоримо о њему. И онда ће нам добро бити. Ко зида добро, самим тим руши зло. Треба мрзети зло, али не и човека који га чини јер је болесник. Држимо се добра јер је Бог добар – закључио је протојереј – ставрофор Мирослав Петаковић, старешина Храма Светог Георгија и духовник Православне хришћанске заједнице која при овом храму мисионари. Он је пренео поздраве оправдано одсутног Епископа ваљевског Г. Милутина и заблагодарио браћи свештеницима који су данас служили Свету Литургију.

У наставку Свете Литургије пререзан је славски колач, након чега је уследила трпеза љубави. Госте је поздравио и честитао им празник протојереј –  ставрофор Гроздан Гајић, пожелевши им да их Господ чува молитвама Светог Владика Николаја и свих светих.

                                                             ђакон Мија Бојиновић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=808]