Савиндан у Мионици

У једномислију и благодарности у мионичким школама и храмовима прослављен је Свети Сава, који у срцима Срба православаца има ваистину вечан спомен.
Свету Литургију у варошком храму служио је архијерејски намесник колубарски, протојереј-ставрофор Саша Тимотић. Светој Литургији присуствовао је велики број ученика Основне школе „Милан Ракић“ из Мионице.
Честитавши славу верницима, прота Саша Тимотић рекао је да лик Светога Саве треба да буде свима подстрек да чинимо добра дела на корист целе заједнице, на њену радост и пуноћу и на умножење љубави. Такође, нагаласио је он, увек треба имати на уму да поред родитеља, живи Бог сваког тренутка неуморно брине о свакоме од нас и требало би да Му се молимо и захваљујемо, као и нашим родитељима.
Већина деце се причестила Светим тајнама. Након Свете Литургије преломљен је славски колач, а затим су традиционално деца извела приредбу, певајући и рецитујући песмице о Светом Сави. Црквена општина Мионица даривала их је пакетићима.
Свештеници из Мионице протојереј – ставрофор Живота Новитовић, протојереј – ставрофор Саша Тимотић и јереј Александар Васиљевић  присуствовали су светосавској приредби у ОШ „Милан Ракић“, а након ње освештали славски колач и жито, које су припремили ученици  и колектив школе.  У свом обраћању домаћинима, протојереј-ставрофор Живота Новитовић честитао је славу и пожелео срећан и Богом благословен рад. Он је подсетио све присутне да рад сваког појединца треба да буде намењен целокупној заједници, баш као што је то својим примером сведочио Свети Сава. Једноставне, али врло садржајне речи блаженопочившег Патријарха српског г. Павла „будимо људи“ поручују да на почетку хришћанског живота управо треба прво да будемо добри људи, да бисмо били и добри хришћани, поручио је прота Новитовић.
Након пригодног програма и ручка у школи, свештеници су светосавске пакетиће поделили и у издвојеним одељењима школе у Струганику и Рајковићу, као  и малишанима из вртића „Невен“, који се  налази поред школе.
Радост и мир у Господу су током целог дана били присутни у срцима људи који су тога дана били у Мионици,како у храму  и школи, тако и у домовима.
                       вероучитељ Мирослав Јокић
[supsystic-gallery id=702]