Свечаност поводом Дана 2. Центра за обуку у касарни „Војвода Живојин Мишић“

У знак сећања на 15. октобар 1918. године, када је Војска Краљевине Србије под командом Војводе Степе Степановића, након пробоја Солунског фронта, ослободила Ваљево, 2. Центар за обуку у Касарни „Војвода Живојин Мишић“ управо овај датум прославља као свој дан. У част дана јединице и сећања на славне претке, чији су храброст и подвиг прославили име српског народа у целом свету, у ваљевској касарни уприличена је свечаност. Добродошлицу гостима пожелео је командант  2. Центра за обуку, пуковник Зоран Смиљанић. Подсетивши на догађаје из прошлости, којима се данас поносимо, пуковник Смиљанић истакао је да ће се ова јединица и убудуће трудити да настави традицију славног Петог пешадијског пука. На његове речи надовезао се заменик команданта Команде за обуку Војске Србије, бригадни генерал Јелесије Радивојевић, изразивши очекивање да ће Војска Србије приступити реорганизацији и унапредити квалитет обуке. Телеграме честитки 2. Центру за обуку упутили су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Милан Мојсиловић и други. Приликом свечаности изведен је културно – уметнички програм и уручена признања истакнутим војницима и официрима.

Међу бројним уваженим гостима, по благослову оправдано одсутног Епископа ваљевског Г. Милутина, Епархију ваљевску представљао је протонамесник Слободан Алексић.

У оквиру прославе, у касарни је приређена изложба наоружања и војне опреме јединице, а у ваљевском Центру за културу свечана академија поводом стогодишњице краја Првог светског рата.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=586]