Преображење Господње у Храму Васкрсења Христовог

На празник Преображења Господњег и ове године под сводове Храма Васкрсења Христовог у Ваљеву сабрало се више стотина верника да литургијски прослави велики Господњи празник. Празник, који нас подсећа на чудесан догађај из земаљског живота Господа Христа, када је пред најближим ученицима Му просијало Његово лице, а глас небеског Оца поручио:“Ово је Син Мој љубљени… Њега послушајте!“

За празник Преображења Господњег у српском народу везано је много веровања и обичаја. Али, оно што је најважније да знамо, чему нас учи наша Света Црква јесте да вера у Христа и прослављање Преображења Господњег значи послушност Божјој вољи, која нам је у Христу дата и пројављена.

  • Верујући како смо научени од Светих отаца наше Цркве и разумевајући тајну Преображења Господњег, пођимо и ми ка сијању таворске светлости и, чезнући за лепотом непроменљиве славе, очистимо очи ума од земаљске нечистоће. Презримо све оно пријатно и заводљиво што није постојано и што, мада се чини слатко,узрокује вечну патњу. Све што, иако улепшава тело, душу облачи у наказну хаљину греха – поручио је, поред осталог, у празничној беседи свештеник Дарко Крунић.

Као и увек на Преображење, велики број верника, нарочито малишана, приступио је Светој тајни причешћа, а свим учесницима сабрања дељена су освећена зрна грожђа.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’536′]