Света Литургија и парастос генералу Дражи Михаиловићу на Равној Гори

Ових дана подигнута је грађа за звоник, радови на обнови свеколико напредују, а упоредо са њима установљује се и богослужбени живот Храма Светог великомученика Георгија на Равној гори. На празник Светог Андреја Критског и свештеномученика Саве Горњокарловачког, 17/4. јула 2018. године, протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић, коме ј Епископ ваљевски Г. Милутин поверио старање о овом храму, служио је Свету Литургију са свештенством Архијерејског намесништва колубарског. Како је овај дан – дан страдања првог борца против фашизма у поробљеној Европи и најтрагичнијег хероја Другог светског рата, генерала Драгољуба – Драже Михаиловића, молитвено сабрање употпуњено је парастосом крај споменика великом војсковођи. Убили су Дражу, али нису могли убити његов дух. Он је постао све снажнији, јер је део слободарског духа нашег народа, беседио је у част „српског чиче“ протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић.

  • Дража је дубоко продро у душу свога народа. Можда и дубље него друге велике историјске личности, које симболизују националне тежње да остану узори народног карактера и менталитета. Дража Михаиловић је постао наш мит, а Равна гора историјски симбол његове борбе за слободу и демократски идеал – поручио је прота Драгомир Јовановић.

На 23. годишњицу протеривања српског народа у Операцији Олуја, 5. августа 2018. године, у Храму Светог великомученика Георгија, најављује прота Јовановић, биће служена Света Литургија и молитвени помен за душе свих жртава ове акције хрватске војске, који ће окупити чланове њихових породица и пријатеље.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’518′]