Храм на Новом гробљу прославио своју славу Лазареву суботу

Капела Васкрсења Лазара из Витаније на ваљевском Новом гробљу и ове године свечано је обележила своју крсну славу. Светом Литургијом началствовао је и славски колач преломио протојереј – ставрофор Љубисав Аџић, пензионисани парох ваљевски. Поучно слово о данашњем празнику, који слави по много чему јединствен догађај у хришћанској историји, произнео је протојереј – ставрофор Верољуб Младеновић.

Подсетивши на неколико старозаветних и новозаветних примера васкрсења мртвих, која су измолили свети пророци и учинио Господ Христос, прота Верољуб Младеновић је указао на посебност Лазаревог васкрсења, будући да је он четири дана био у гробу. Његово тело је било у процесу распадања, што васкрсење његово чини преславним и праобразом свеопштег васкрсења, које нас чека на крају света и века.

  • За разлику од Лазаревог тела, које је пре две хиљаде година било васпостављено у свом материјалном саставу и као такво окусило смрт, наше тело после свеопштег васкрсења биће преображено, одуховљено, нетрулежно и бесмртно по узору на Христово тело после Његовог преславног васкрсења. На тај начин ћемо у Дан Суда пред Бога стати целовити, у преображеном саставу, да бисмо примили вечни удео по делима својим. То значи да није само душа створена за вечност, како многи мисле, већ и тело – истакао је о. Верољуб Младеновић.

За разлику од наших предака, данашњи човек тешко може да поверује у васкрсење, иако су му достигнућа савремене цивилизације непрестано пред очима. Схватљиво му је да на маленим меморисјким алаткама могу стати читаве библиотеке, а тешко му је да разуме колико „информација“ о нама има несазнајни и неограничени божански ум, који је све створио ни из чега. На нама је, закључио је прота Младеновић, да се трудимо да будемо што савршенији и боголикији у овом животу, како бисмо у славном дану Другог Христовог доласка васкрсли за вечну славу, а не срамоту.

Празнично сабрање завршено је агапама у црквеној сали гробљанске капеле.

[supsystic-gallery id=’392′]

Ј. Ј.