Путописи о српском страдању Епископа Атанасија Јевтића

Ако у две речи може стати оно што Косово и Метохија симболизује у српској историји, али и данашњем времену, оне би биле „универзум бола“. Изговорио их је 2006. боравећи и делећи патњу са косметским Србима славни аустријски књижевник и хуманиста Питер Хандке. Управо ова синтагма послужила је као наслов документарног филма „Косово – универзум бола“ песнику из Метохије Ранку Ђиновићу, чија је пројекција приређена у Центру за културу у оквиру циклуса трибина „Православље и млади“. Низом потресних сцена забележених од 1998. до 2006. године у Ретимљу, Оптеруши, Зочишту и Драгобиљу, овај документарац приказује страдања више стотина Срба и неалбанаца, које су шиптарски терористи киднаповали на кућним праговима, у виноградима, на богослужењима и сахранама чланова породица, скрнављења и пустошења храмова и гробаља. До данас, у пронађено је и предато 367 тела. За још 547 Срба са Косова и Метохије још увек се трага. Потрага никад неће престати. Баш као и вера у васкрсење и Царство Божје коме путеви страдалника воде.

Осамдесетих година прошлог века појавило се неколико књига о Косову и Метохији, које су у ондашњем посткомунистичком периоду биле претња по идеју „братства и јединства“, будући да су храбро носиле истине прећуткиване зарад југословенских идеја. Једна од њих је књига „Од Косова до Јадовна“, тада јеромонаха, данас Епископа др Атанасија Јевтића, чије прво издање потписује Издавачка кућа „Глас Цркве“, уз благослов тадашњег Епископа шабачко – ваљевског Г. Јована Велимировића. Данас, три деценије касније, ова збирка путописа храброг црнорисца доживљава своје девето издање, уз благослов Епископа рашко – призренског Г. Теодосија. Данас, речено је на промоцији у Ваљеву, једнако је актуелна. Јер, указао је парох подгорички протојереј – ставрофор др Велибор Џомић, „пита нас да ли живимо у времену буђења и да ли смо се пробудили“. Попут великог српског песника Милана Ракића, који је у Косову и Метохији видео снажну инспирацију за своје најлепше песме, Владика Атанасије прокрстарио је светом Лазаревом земљом и бележио патњу „обичних“ људи, а из  београдских архива „прашини“ отимао документа о српским стратиштима у Крајини. И тако је настала књига „Од Косова до Јадовна“. Књига која не сведочи истину, већ је сама по себи истина. Истина о Пећкој Патријаршији и Крајини, два упоришта наше јуначке свести.

Косово и Метохија није само питање завета, који нам је од предака остављен, већ питање смисла наше историје, рекао је професор Филолошког факултета др Милош Ковић. Ако верујемо, вратићемо се на Космет, баш као јевреји који су два миленијума свој завет чували, поздрављајући се са“видимо се догодине у Јерусалиму“.

У програму овог веома емотивног духовног сабрања учествовали су и Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“, који је под управом Вање Урошевић сјајно извео сплет песама са Косова и Метохије, песникиња Дајана Петровић, Епископ Атанасије и свештеник Дејан Трипковић.

Књига Епископа Атанасија „Од Косова до Јадовна“ могла се купити након промоције. Сав приход од продаје намењен је обновљеној Богословији „Свети Кирило и Методије“ у Призрену.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’391′]