Александар Филиповић нови свештеник Епархије ваљевске

На празник Преподобног Симеона Новог Богослова и Светог Григорија Двојеслова, 25/12. марта Лета Господњег 2018., Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свештенства из Ваљева. Том приликом, у чин презвитера Владика Милутин рукоположио је досадашњег ђакона саборног храма Александра Филиповића, трудољубивог свештенослужитеља препознатљивог по сјајном појању на богослужењима.

Након полагања свештеничке заклетве о. Александра Филиповића, Владика Милутин беседио је управо о узвишености овог чина, али и одговорности коју свештеничка служба подразумева.

  • Када човек положи заклетву, ако је савестан, спреман је да сведочи Христа и, ако не дај Боже затреба, да живот положи за Њега. Свештеник, када полаже заклетву, заклиње се живом Богу. Како чинио, тако му Бог помогао… Немојте се саблажњавати када чујете лоше о свештеницима. И они ће, као и сви, доћи пред Бога живог и одговарати.  Христос је имао дванаест апостола, један је био издајник… Молите се Богу за своје свештенике, да им Господ помогне да носе тешко бреме на земљи – поручио је Епископ Милутин бројним верницима у саборном храму.

Свету тајну исповести новорукоположеног свештеника обавио је пензионисани парох ваљевски протојереј – ставрофор Василије Гајић. Архипастирску грамату, којом се обзнањује владичанска одлука, прочитао ђакон Стеван Сировљевић, секретар Епископа Милутина. Презвитер Александар Филиповић службоваће при ваљевском саборном храму и као духовник бити током дана доступан верном народу.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’390′]