Молитвени опроштај Ваљеваца од старца Нектарија Виталиса

Плата праведника је гледање лица Божјег

Поводом упокојења архимандрита Нектарија Виталиса, старешине Храма Светог Нектарија у Камаризи (Атина), у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву служена је заупокојена Литургија. Бројни верници окупили су се да узнесу молитве за новопрестављеног слугу Божјег, а проповед у част старца Нектарија одржао је архимандрит Михаило (Биковић), игуман манастира Јовања, који је на поклоњење грчким светињама и на благослов великом духовнику водио хиљаде верника из Србије.

Иако никад у Ваљевску епархију није физички крочио, љубав какву Господ  излива на чеда која се у Његово име сабирају, архимандрит Нектарије Виталис  делио је са овдашњим верним народом. Иако одвећ стар и телесно слаб, поклонике из Србије никада није враћао са прага своје скромне кућице, налик на монашњу келију. С благословом и иконицама славног му небеског патрона Светог Нектарија Егинског испраћао је намернике из братске Србије. Са топлином у очима, каква се у речи тешко може сместити, даривао је утеху, наду и обиље благодати, које смо у ризницама својих срца носили, са жељом да му чим пре поново дођемо.

Старац Нектарије Виталис био је за земаљског живота свети човек и народ га је срцем као таквог препознавао. У претходна три дана, земаљска кугла изгубила је два велика старца –  архимандрита Нектарија Виталиса и јеромонаха Кирила Хиландарца. Али, добили смо два светитеља које ће, питање је времена само, Црква канонизовати, истакао је у дубоко емотивној проповеди архимандрит Михаило (Биковић).

  • Наш старац Нектарије је сада много слободнији него што је био у крхком телу. Мислима ће сада моћи много више да помогне. Нисмо га изгубили. Отишао је Богу, Који није Бог мртвих већ живих… Да ли је већа сила у моштима Светог Нектарија и Светог Василија или у нама који ходамо по земљи? Наравно, у њима. Господ нам их оставља да би нас укрепио да у вери истрајемо и добар одговор дамо на Страшном суду – беседио је архимандрит Михаило (Биковић).

Подсетивши на јеванђељску причу о Страшном суду, која нам говори да се Царство небеско задобија чињењем дела милосрђа сваком човеку,јер у сваком треба Господа да гледамо, о. Михаило је истакао да је старац Нектарије засигурно заслужио највећу плату праведника – гледање лица Божјег. Јер, људи којима је на разне начине помогао заиста се не зна број. И они ће сећање на њега коленима преносити, као и сви који су на било који начин о њему слушали.

По заупокојеној Литургији, одлсужен је парастос архимандриту Нектарију Виталису, али и свима за које су ближњи жита припремили, будући да су данас обележене и зимске задушнице.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’347′]