Прослава Богојављења у Ваљеву

Чувајмо своју веру и обичаје

  • Празник Богојављења, дан у коме прослављамо диван догађај када се у часу крштења Господа Христа на реци Јордану Господ јавио као Света Тројица, протекао је у Ваљеву у знаку литургијских сабрања и лепих верских и народних обичаја. Служене се Свете Литургије и градским улицама уприличене литије, освећена је Богојављенска водица, коју су бројни верници понели својим домовима ради здравља и напретка. Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин предводио је литију од Храма Васкрсења Христовог до Беркове бране на реци Градац, где је спуштен ледени крст. Духовно – културно манифестација „Богојављенско пливање за Часни Крст“ ове године је изостала из безбедносних разлога, јер се у реци налазе велике количине муља-

Господ Христос дошао је да грех гордости Адама поправи смиреношћу. Адам је желео да се узвиси пред Богом, а Бог се унизио пред човеком. Христова смиреност отворила је небеса и зачуо се глас Бога оца:“Ово је Син мој љубљени, Који је по мојој вољи…“ Син, Који себе унижава да би човека узвисио, подсетио је на символику Богојављења у литургијској проповеди протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић, старешина Храма Васкрсења Христовог. Господ Христос је Свету тајну крштења од Светог Јована Претече примио у води.  Баш у води, јер она свугде око нас постоји и без ње ниједног облика живота на земљи не би било.

  • Христос је у водама Јордана уништио главу змије, како се поје у црквеним песмама. Главу змије која је преварила Адама и Еву, али је била побеђена смиреношћу Христовом. Открио је људима да је Бог Тројица, осветио воду и са водом све створено припремио за прихватање речи опроштаја и за непропадљивост… Свети Јован Крститељ је до тада речима „покајте се“ припремао људе за Царство Божје. Од тада, Господ Христос се тим речима обраћа како људима који живе у Његово време, тако и свим људима у свим временима – рекао је прота Драгомир Јовановић.

Чин освећења Богојављенске водице одслужио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештенства саборног храма, након чега је уприличена литија до Беркове бране на реци Градац. Уз свештенство и народ, учесници литије били су и припадници Војске Србије.

Данас хришћани широм света славе Богојављење и данас је вода освећена у свим рекама, језерима и морима. Благословен је српски народ који чува своју веру и своје обичаје. И никада их не сме заборавити, ма каквим притисцима био изложен, беседио је Владика Милутин у часу спуштања Часног Крста у воде Градца.

  • Овде смо да потврдимо да српски народ чува своју веру и обичаје, да све људе воли и свима прашта. Као светосавски народ, молимо се за све пријатеље и непријатеље! Молимо се за оне који зло чине да се уразуме, јер зло никада никоме није добра донело – поручио је ваљевски архијереј, благосиљајући своју духовну децу на реци Градац.

Сабрање је завршено културно – уметничким програмом и послужењем у виду куваног вина.

Ј. Ј.

Прослава Богојављења у Епархији ваљевској

[supsystic-gallery id=’308′]