Епископ Милутин на пројекцији филма „Косово: моменат у цивилизацији“

     У оквиру Ваљевског сајма књига и образовања „Doctrina fair“, који је одржан на Факултету здравствених, правних и пословних студија Универзитета Сингидунум у Ваљеву од 17. до 19. новембра 2017. године, приказан је документарни филм угледног редитеља Бориса Малагурског „Косово: моменат у цивилизацији“. Светску премијеру овај филм имао у Паризу. Приказивање у Ваљеву треће је у Србији, након Београда и Ниша.

Након одвећ познатих и признатих остварења о распаду Југославије , улогама савремених империјалних сила у том процесу, као и последицама које је оставио на све сегменте друштвеног живота ових простора, „Тежина ланаца 1 и 2“, и филма „Можете ли замислити?“, који обрађује угроженост људских права Срба на Косову и Метохији, српско – канадски режисер и продуцент Борис Малагурски забележио је још једну епопеју косметских Срба, као и српске и светске културне баштине.

Кроз причу за коју је видео – материјал настао за свега десет дана, услед безбедносних разлога, гледаоца води наратор Стефан Поповић, детињством везан за свету српску земљу. Потресни снимци шиптарских рушилачких похода од 1999. године на овамо врло уверљиво документују оно на шта српски званичници, црквени великодостојници и јавни делатници годинама упозоравају – да су српске светиње и споменици културе у самопроглашеној држави Косово незаштићени, као и да би њено чланство у УНЕСКО – у било веома штетно. Редитељ Борис Малагурски пре две године покренуо је и успешно реализовао прикупљање потписа против пријема Косова у ову међународну организацију. Филм „Косово: моменат у цивилизацији“ рађен је на енглеском језику и за циљ има да међународној јавности предочи да су у сред Европе сакрални објекти и сведочанства вишевековног постојања српског народа изложени паљењу, ломљењу и свакаквим другим облицима уништавања.

У разговору са ваљевском публиком, Борис Малагурски поделио је неке од анегдота и утисака са снимања. Тако, приликом снимања Пећке Патријаршије умало није дошло до одустајања због невремена. Али, каже „српски Мајкл Мур“, догодило се чудо – на небу се појавила рупа кроз коју је засијало сунце, таман колико је било потребно да се из ваздуха начине лепи кадрови славне светиње.

По завршетку пројекције уследили су коментари и питања публике. Владика Милутин честитао је Борису Малагурском на изузетном остварењу, док је редитељ срдачно заблагодарио на части коју му је ваљевски архијереј  указао својим доласком на промоцију.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’258′]