Славска свечаност у Општој болници Ваљево

Господ нам помаже кад уложимо труд

У част Светих лекара и бесребреника Козме и Дамјана, у народу познатих као Светих Врача, у Општој болници у Ваљеву приређена је традиционална славска свечаност. Светом Литургијом у болничком храму, посвећеном небеским покровитељима лекарске струке, началствовао је архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Милутина, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање духовника Опште болнице протојереја – ставрофора Радомира Алексића, протонамесника Бранка Чолића и ђакона Драгана Станојевића. Овогодишњи домаћин славе била је Служба за унутрашње болести, предвођена начелницом др Маријом Крстивојевић. Колач за наредну годину, у име Одељења офталмологије, преузео је начелник др Владан Аџић.

Како из житија дивних угодника Божјих Светих Козме и Дамјана сазнајемо, они су били браћа по телу и браћа по духу од оца незнабошца и мајке хришћанке. По упокојењу очевом, мајка Теодотија је сво своје време уложила у њихово васпитање и духовно узрастање, не би ли постали истински хришћани. На њеном примеру видимо колико је важно да децу од најранијег узраста подижемо у духу вере Спаситељеве и, када родитељ уложи труд, видимо да Бог помаже. Баш како је и мајци Светих Врача помогао, да јој синови израсту у два светилника свету, указао је у проповеди на Светој Литургији архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић.

  • Чак је и сама реч „васпитање“ јако значајна и дивна. Изведена је од старосрпске речи „питати“ што значи хранити. Дакле, васпитати значи исхранити. Видимо да страни педагози настоје да разним теоријама објасне науку о васпитању деце. Господ је премудро нама Србима дао и објаснио све у једној речи – васпитати, илити хранити дете у целости. Не само телесно, него и духовно. Да телесно храни своје младунче зна и свака птица и свака животиња, али је много битније хранити дете духом јер то је непролазно – истакао је протонамесник Филип Јаковљевић.

Тело се храни водом и земљом, а душа Богом живим. Благо родитељу који то зна и чини, и благо детету које има благоразумног родитеља да га храни бесмртним хлебом, а тај хлеб је Господ наш Исус Христос. Зато, васпитавајмо децу, али и саме себе да растемо у мери раста висине Христове по узору на светитеље Божје, међу којима су и Свети лекари Козма и Дамјан, чији спомен прослављамо сваке године у храму ваљевске болнице, који носи њихово име, закључио је архијерејски заменик.

Након богослужења преломљен је славски колач и освећено жито и вино. Традиционално,  у оквиру славске свечаности, Едукативни центар Опште болнице Ваљево био је домаћин свечане академије. Ово сабрање било је прилика да се гостима представе добри резултати рада домаћина, а то је ове године била Служба за унутрашње болести. Гост предавач био је др Илија Срећковић – Бибе, Ваљевац са дугогодишњим лекарским искуством у Чикагу. Свечаност је заокружена коктел агапама у Едукативном центру.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’254′]