Посета Митрополита Антиохијске Патријаршије Епархији ваљевској

На празник Светог Дионисија Ареопагита, 16.10.2017. године, Епархију ваљевску посетили су Митрополит аркадијски Г. Василије, Митрополит хурански Сава и Митрополит немачки и средњеовропски г. Исак из Антиохијске Патријаршије, а са њима у пратњи и архимандрит Прокопије (Тајар). Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин дочекао је драге госте у Епархијском двору у Ваљеву. Овом приликом разговарало се о разним темама из живота Свете Цркве. Посебно је било речи о страдању народа у Сирији и свуда у свету. Владика Милутин је упознао њихова високопреосвештенства о духовном и пастирском раду у Епархији ваљевској, посебно истакавши као стуб ослонац Епархије ваљевске многобројни народ који је пун вере. У знак љубави и пажње митрополити су Епископу Милутину поклонили патерицу специјално израђену у Дамаску.  Владика Милутин митрополитима је доделио Орден Светог Владике Николаја  „за венац исповедништва православне вере, који у веома тешким данима за Антиохијску Патријаршију храбро носе, као и за исказану љубав према исповедницима и светитељима нашим и свеправославним – Светом Владики Николају и Преподобном Ави Јустину Ћелијском“.

Уважени гости, који су имали прилику да упознају Светог Владику Николаја и Преподобног Аву Јустина  кроз њихова дела, данас су посетили и места у којима су одрастала и стварала ова два угодника Божија, поклонили се и помолили пред њиховим моштима.

Сва лепота и радост православне вере данас се могла видети на делу. Иако су први пут у Епархији ваљевској, архијереји Антиохијске Патријаршије нису крили блискост и радост коју осећају као гости Епархије ваљевске. Као једна од незаборавних успомена ове посете остаће и појање митрополита на њиховом матерњем језику. Богородице дјево, Достојно, Оче наш… су само неке од химни које су отпевали.

За трпезом љубави госте је поздравио архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, заблагодаривши им што су издвојили време и посетили богомчувану Епархију ваљевску.  Митополит Сава захвалио је домаћинима на срдачном гостопримству и позвао Владику Милутина да буде њихов гост у Либану.

Из канцеларије Епископа ваљевског

[supsystic-gallery id=’232′]