Трибина „Православље и млади“ о највећим умовима српске и светске науке

Казивање Александре Нинковић – Ташић одушевило Ваљевце

„Човек не постоји без морала. Без морала, он је крв, борба и страдање. Морал не постоји без Бога. Дакле, човек не постоји без Бога“, речи су Николе Тесле, планетарно признатог научног генија, проналазача, аутора преко 700 патената из области електротехнике, без којих се савремена индустрија не може замислити. Николе Тесле, сина свештеника Милутина из маленог Смиљана, кога су путеви науке одвели у Америку, где је створио дела која су променила свет, али где је увек у срцу носио народ из ког је потекао и бранио га од напада посленика јавне речи у доба Првог светског рата. Милоша Обилића сматрао је највећим јунаком јер је умро као жртва, а такве хероје није забележила ни грчка митологија. Иако је био посвећен науци, налазио је времена да преводи песме Чика Јове Змаја, желећи да „највећег песника данашњице“ покаже Американцима, део је животне приче славног генија, коју је Ваљевцима испричала историчарка науке Александра Нинковић – Ташић, председник Образовно – истраживачког друштва „Михајло Пупин“, на трибини „Божанско надахнуће науке – Пупин, Тесла и Миланковић“, коју је у Вишем јавном тужилаштву приредила Светосавска омладинска заједница.

У јунаштву срца и ума, Никола Тесла стаје раме уз раме са Михајлом Пупином и Милутином Миланковићем, чија су имена такође уписана златним словима у историју светске науке, човечанства уопште. Задојен Светосављем од мати му Олимпијаде, коју је сматрао најзаслужнијом за сва своја постигнућа, Михајло Пупин као професор престижног Колумбија универзитета стварао је  будуће научнике (четири Нобеловца) и бројне патенте (најпознатији Пупинови калемови), упоредо негујући и умножавајући јеванђељске врлине, са којима се из свог Идвора отиснуо у свет. Пупин је утемељио Српску Цркву у Америци и многа његова доброчинства везана су управо за даривање српских светиња. Био је најбољи пријатељ са Светим Владиком Николајем. Када читате Пупинову књигу, не можете а да не пожелите да учините неко добро у част Светог Саве, о коме је у америчком Њујорк тајмсу писао као човеку важном за културу и просвету целог света, истакла је Александра Нинковић – Ташић у веома инспиративном излагању. Одушевљен Светосављем, Михајло Пупун настојао је да га увек делима сведочи. Био је велики добротвор науке, делио је стипендије хиљадама студената. Такође, самохраним српским мајкама девојака за удају слао је миразе. Дела врсних ликовних уметника попут Паје Јовановића, Уроша Предића, Влаха Буховца и других куповао је и поклонио српском Народном музеју. Све наведено тек делић је оног што је овај генијални ум и редак филантроп даривао свом народу. Постојале су приче да су Пупин и Тесла били у „затегнутим“ односима. Али, указује Александра Нинковић – Ташић, постоје докази да у томе нема истине. Напротив! У архиви Колумбија универзитета сачуван је писани документ у коме стоји да је Пупин чврсто веровао да је Тесла био потпуно у праву у сукобу са Томасом Едисоном, у чијој компанији је радио, као и да је Тесла искрено бринуо за Пупиново здравље, када је оно било нарушено. Интересантан је податак да је Тесли, Пупину и Милутину Миланковићу омиљена песма била „Марко Краљевић и Муса Кесеџија“. Миланковић је чак као дете био њоме дубоко потресен, због чега отац није желео да му је чита док не одрасте. Миланковић је имао само свеску и оловку, а долазио би до прорачуна које данас потврђују најсавршенији софтвери. Видео је кретање небеских тела као ниједан астроном пре њега. Како то објаснити, констатује Александра Нинковић – Ташић, до као само божанско надахнуће? НАСА га је прогласила једним од највећих научника свих времена.

Историја светске науке је историја сујета, док се не закуца на врата српске науке, истиче изванредна Ташић. Тесла, Пупин и Миланковић својим примерима сведоче радост несебичног давања себе и свега стеченог поштеним радом. Када би се прочитала листа само Пупинових дарова Србији и српском народу, требало би цело вече посветити томе. Имајући у виду одушевљење које је предавање Александре Нинковић – Ташић изазвало код Ваљеваца, нема сумње да би о овим дивним људима увек вредело говорити. Јер, они су се отиснули у свет, створили велика дела инспирисани наслеђем свог народа, његовом светосавском вером и културом.

Циклус трибина „Православље и млади“ наставиће казивање о Видовдану, игумана Стефана, старешине манастира Велика Ремета, које ће бити одржано 22. јуна 2017. године, најавио је свештеник Дејан Трипковић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’131′]