Владика Милутин и Владика Силуан на поклоњењу светињама

Непосредно пошто је са Петог континента допутовао у Ваљево, Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан изразио је жељу да се поклони светињама богомчуване Епархије ваљевске, у којој је неколико година служио и оставио неизбрисиве трагове у њеном духовном животу.

Као врли домаћин и духовни му отац, Епископ ваљевски Г. Милутин услишио је жељу Владике Силуана 10. маја Лета Господњег 2017., на празник Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару. Пут их је најпре одвео манастиру Пустиња, древној светињи Ваљевске епархије, надалеко познатој по лепоти фрескописа старог четири века. Светињи, у којој је Владика Силуан и започео своју мисију црквеног пастира, примивши монашки постриг. У великој љубави и радости, епископе је дочекала мати игуманија Нина са сестрама. Након пријатних тренутака у Пустињи, Владика Силуан упутио се на поклоњење манастиру Јовања. Радост поновног сусрета поделио са јовањском обитељи на челу са архимандритом Михаилом. За драге архијереје, братство манастира Јовања приредило је трпезу љубави.

У Ваљеву, Епископ Силуан поклонио се саборном Храму Васкрсења Христовог и новоподигнутом Храму Светог Нектарија Егинског. Након тога, пут је Владику Милутина и Владику Силуана одвео манастиру Каона у Епархији шабачкој, где су одслужили помен блаженопочившем архимандриту Арсенију, брату и сабрату Епископа Милутина. У пратњи игумана Филимона, епископи су обишли манастирско имање и провели пријатне тренутке у разговору. По посети Каони, уследио је обилазак манастира Докмир и срдачан дочек сестринства. У завршници дана, Владика Милутин и Владика Силуан присуствовали су вечерњем богослужењу и разгледали нове фреске у Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву.

Радост због поновног доласка у Ваљево код Владике Силуана заиста је велика. Имајући у виду љубав коју је овдашњи верни народ исказивао према њему приликом заједничарења на Светим Литургијама, не треба трошити речи да је и у којој мери радост обострана.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’95’]