Филм о аутизму у циклусу „Православље и млади“

Да „Сами“ не буду сами…

 

Аутизам је сложен поремећај у развоју мозга, који карактерише слаба или никаква могућност социјалне интеракције, стереотипно понашање и неразвијен говор. Није болест, премда појаве одређених болести попут епилепсије чешће су код деце са аутизмом, него код опште популације. У развијеним земљама, аутизам се препознаје и код одраслих особа и најчешће је узрокован проблемима на послу и брачним односима. Истраживања показује да око 1 одсто светског становништва има неки облик аутизма. У Србији је регистровано између две и три хиљаде становника. О проблемима са којима се сусрећу особе са аутизмом, њихови родитељи, чланови породице уопште, мора се стално говорити како би се у друштву створила потреба да им се помогне, истакнуто је на трибини „Православље и млади“ у Вишем јавном тужилаштву, у оквиру које је приказан документарни филм „Сами“ аутора јереја Жељка Гардовића, свештеника из Источне Немачке. Овај филм до сада је приказан у више градова Србије и земаља региона. Настао је из потребе да се широј јавности предоче особености овог проблема из угла дефектологије, психологије, педагогије, као и родитеља деце са аутизмом. Наравно, ту је и реч Српске Православне Цркве, која својим духовним искуством покушава да помогне…

Ране теорије из прве половине прошлог века тврдиле су да је узрок аутизма у емоционално хладним мајкама. Оповргнуте су, будући да је аутизам уочен и код емоционално топлих родитеља. Није искључен утицај генетског фактора. Вакцина као могући узрочник се још увек испитује. Евидентно је да се више јавља код дечака, него код девојчица, али овај поремећај и даље је енигма. Родитељима је тешко да се суоче са чињеницом да им је дете другачије из страха да неће моћи да остваре комуникацију са њим. Такође, учи нас филм „Сами“ код родитеља је нарочито присутна брига како ће деца живети кад њих више не буде било. Животни век особа са аутизмом је од 60 до 70 година, а у неразвијеним земљама су скромне могућности њиховог укључивања у програме друштвене бриге – вртиће, школе, програме оспособљавања за радно ангажовање и сл. Особе са аутизмом не разумеју свет око себе и плаше га се. Додир доживљавају као бол. Стога, указују стручњаци у филму „Сами“, важно је да знамо како да им се обратимо – непосредно и јасно, директно кажемо шта од њих желимо и очекујемо. Да пратимо њихове потребе, а не да покушавао да их укључимо у наш свет, једна је од, можда најважнија, порука филма „Сами“, којим је свештеник Жељко Гардовић покушао да овај проблем приближи великом броју људи и учини бар мало лакшим живот особа са аутизмом.

У филму „Сами“ учествовали су Његово Преосвештенство Епископ аустријско – швајцарски Г. Андреј (Ћилерџић), проф. др Ненад Глумбић, мр Љиљана Ћировић, психолог Ирена Ванић и родитељи Татјана Николајевић и Душан Јањанин.

У име Светосавске омладинске заједнице, организатора циклуса трибина „Православље и млади“, свештеник Дејан Трипковић заблагодарио је свима који су дошли да погледају филм „Сами“. Наредни гост трибине, крајем овог месеца, биће Арно Гујон, хуманитарни радник из Француске, познат по бројним акцијама прикупљања помоћи за Србе на Косову и Метохији.

Ј. Ј. 

[supsystic-gallery id=’93’]