Радио Источник домаћин састанка представника радио емитера Српске Православне Цркве

Музички програм и преноси

Слава радија Источник – Источни (Светли) петак била је прилика да гласило Епархије ваљевске буде домаћин састанка радио емитера Српске Православне Цркве, како би се изнова размениле идеје и искуства ради унапређења овог вида мисионарења наше Цркве. Састанак је одржан у парохијском дому Храма Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву, а у његовом раду учествовали су: Марина Марић (новинар радија Слово љубве, Београд), протојереј Стевица Илић (гл.и одг. уредник радија Тавор, Бачка Паланка), протојереј – ставрофор Марко Папић (гл.и одг. уредник радија Милешева, Пријепоље), Нада Вижлина (новинар радија Милешева, Пријепоље), Мирослав Крсмановић (гл.и одг. уредник радија Српски Сион, Рума), Николина Крсмановић (новинар – сарадник радија Српски Сион, Рума), Боро Остојић (дневни уредник радија Славословље, Суботица), протонамесник Милорад Мировић (гл. и одг. уредник радија Беседа, Нови Сад) и протонамесник Слободан Алексић (гл. и одг. уредник радија Источник, Ваљево). Прва тема разговора била је музички програм црквених радио станица, жанрови и извођачи који су заступљени, могућност проширивања понуде у складу са тематском опредељеношћу гласила и томе слично.
Црквене радио станице углавном емитују духовну музику (српску, грчку, руску), етно и староградску. Спорадично су присутна дела класике, поп и нешто ређе рок извођачи. Услед скромних економских могућности, избор музике праве тонско – технички реализатори. Изузеци су радио Слово љубве из Београда и  радио Беседа из Новог Сада, који имају академски образоване музичке уреднике. На радију Беседа постоје и тематске емисије са класичном музиком, а у сарадњи са Удружењем слепих и слабовидих реализован је пројекат аудио издања Псалтира. У сарадњи са интернет радијом Земља живих, радио Милешева добио је духовну музику на седамнаест језика, што је умногоме обогатило музичку понуду овог медија, рекао је главни и одговорни уредник Милешеве прота Марко Папић. У време Часног поста, радио Слово љубве и радио Беседа емитовали су искључиво духовну музику, док су остале станице то чиниле прве и последње недеље.
Све у свему, одавно је познато, музичке укусе ширег аудиторијума тешко је у потпуности испоштовати. Али, када су црквени медији у питању, простора за проширивање понуде несумњиво има.
У другом делу састанка, протонамесник Слободан Алексић, уредник Радија Источник, предложио је да се размене искуства из области преноса уживо богослужења и духовних трибина. Изузев радија Беседе, која располаже савременим техничким уређајима и довољним бројем запослених, што омогућава преносе богослужења из саборне цркве у „српској Атини“, остале радио станице не раде уживо преносе. Разлог томе је углавном у мањку људи.
Такође, истакнуто је задовољство сарадњом, коју црквени емитери негују. По завршетку састанка, протонамесник Слободан Алексић приредио је гостима поклоничко путешествије светињама Ваљевске епархије.

 

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’72’]