Трећи дан Васкрса у Храму Светог Нектарија Егинског

Света Литургија и акатист светитељу

  • Трећи дан празника Васкрсења Христовог верни народ Ваљева прославио је у новоподигнутом храму на ушћу Градца у Колубару, који је посвећен прослављеном Божјем угоднику Митрополиту Пентапољском Светом Нектарију. Светом Литургијом началствовао је архимандрит Михаило (Биковић), игуман манастира Јовања, уз саслуживање ваљевских свештенослужитеља. Након Литургије, на платоу испред храма, служен је акатист егинском чудотворцу и помазивање верника освећеним уљем из манастира Свете Тројице на острву Егина, где почивају мошти Светог Нектарија.

Васкрсли Господ Христос постао је све свима нама и Његовој победи радујемо се сви јер Он није победио Себе ради, већ ради нас. Земаљски победиоци односе победу, а Господ Христос је доноси. Ниједан од њих, био цар или војвода, не жели да се његова победа припише другом, насупрот Спаситељу, који драговољно своју победу свима нама нуди. И радује се када ми њоме постанемо и сами победиоци, живљи и богатији но што смо били, беседио је протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић, старешина Храма Васкрсења Христовог, на литургијском сабрању у новоподигнутом храму.

Господ  је рекао „Ја сам васкрсење и живот“. Своје свете речи Он је доказао васкрснувши кћер Јаирову, сина удовице Наинске и Свог пријатеља Лазара. Најбоље поткрепљење ових речи дао је васкрснувши Себе. Јер, бити жив и помоћи умрломе, о томе се дало говорити. Али, бити мртав, сахрањен и након три дана лежања у гробу оживети, чудо је над чудесима и доказ силе над сваком силом.

  • То чудо извео је Господ наш. Ту силу показао је Господ наш. Истините су, дакле, речи Његове „Ја сам васкрсење и живот“. Истините и свете, и утешне за све нас, који се надамо живети после гроба и видети жива Господа нашег у слави. Но, није Господ само васкрситељ тела, већ и душе. За живота на земљи, Он је васкрсао неколико људских тела и безброј душа. Да тиме покаже да је васкрсење душе много важније од васкрсења тела – рекао је прота Драгомир Јовановић.

Поучени Спаситељевим поступцима, и ми бисмо требали да се потрудимо око васкрсења својих душа. Јер, указао је прота Јовановић, ако душе не оживе Христом док смо још на земљи, не можемо очекивати радост од васкрсења тела у Судњем дану.

Сабрање је завршено акатистом Светом Нектарију Егинском и помазивањем освећеним уљем из манастира чији је он оснивач и у коме су похрањене његове мошти. То је причинило нарочиту радост учесницима сабрања, будући да је култ овог светитеља одвећ заживео у Ваљеву те му се у разним потребама често молитвено обраћају.

 

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’68’]