Врбица у Храму Покрова Пресвете Богородице

Деца у литији са Владиком Милутином

У Храму Покрова Пресвете Богородице, Лета Господњег 2017., најдражи празник најмлађих хришћана – Врбица прослављен је изузетно свечано.Након вечерње службе и освећења врбових гранчица, уприличена је литија око храма, коју је предводио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин.

Традиција прослављања Врбице у српском народу веома је стара. До Другог светског рата, Врбица је слављена као школска свечаност. Деца би се, лепо обучена и украшена звончићима, кретала у поворкама и играла око извора. Врбове гранчице код нас замена су за палмине, којима је народ махао Господу Христу у часу Његовог уласка у храм у Јерусалиму, казао је у празничној поруци ђакон Драган Станојевић, наставник веронауке.

Да се дивна стара традиција у потпуности вратила, могао се уверити свако ко се на Врбицу обрео у најстаријем градском храму. Предшколци вртића „Наша радост“, ученици Основне школе „Владика Николај Велимировић“ и чланови Дечјег црквеног хора „Хаџи Рувим“ песмама и рециталима дочарали су сву лепоту и узвишеност празника, који нас уводи у прослављање празника Васкрсења Господњег, дана у коме је побеђена смрт и људском роду дарован вечни живот.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’49’]