Апотека „Зегин“, Удружење „Чеп за хендикеп“ и КСС

Заједничарење у хуманости

 

У Македонији, Веледрогерија „Зегин“ одвећ је препознатљива по хуманитарним акцијама, а њен власник Благоја Механџијски за хуманост добитник је низа интернационалних признања. Циљ им је да путем милосрдних активности наставе и у Србији. Уз подршку руководства компаније, а у сарадњи са Удружењем „Чеп за хендикеп“ из Зрењанина и Колом српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“ при Храму Васкрсења Христовог, апотека „Зегин“ на углу Синђелићеве и Улице Др Пантића спроводи две хуманитарне акције. Ради се о прикупљању чепова различитих амбалажа (флаше сокова и млека, чепови фломастера), који се отпремају у Зрењанин, одакле се рециклажом добија новац за набавку разних врста помагала особама са хендикепом – колица, штаке, пењач за степенице и сл. За кориснике помоћи Кола српских сестара, у „Зегину“ је постављена „Корпа љубави“, у коју Ваљевци могу оставити средства за хигијену, чајеве, сокове и друге производе из „Зегиновог“ асортимана, који имају дужи рок трајања. Трајање акције није временски ограничено, будући да „Зегин“ поседује велики складишни простор, истакла је шеф апотеке Биљана Мијаиловић приликом сусрета са ваљевским новинарима. Уколико неко жели да куповином лека помогне материјално угроженим суграђанима, чланице Кола српских сестара од парохијских свештеника прикупиће информације који су лекови неопходни и доставити списак запосленима у апотеци. Коло српских сестара, чија мисионарска активност уз благослов Епископа ваљевског Г. Милутина живи већ четири године, веома је благодарно колективу „Зегина“ што мује омогућио да посредством „Корпе љубави“ прикупља ове потрепштине, рекао је духовник Кола ђакон Јован Новитовић.

– Акција „Корпа љубави“ већ дуже време се реализује у трговинским објектима Рода, Еуроцентар и Жинаса, где наши суграђани сваког дана дарују намирнице. Апотека „Зегин“ прва је апотека која нам је изашла у сусрет за прикупљање ове врсте помоћи. Напоменуо бих да је у току и наша акција прикупљања средстава за личну хигијену и одржавање хигијене просторија за богословију у Призрену. Позивам све грађане добре воље да према својим могућностима учествују у акцији – поручио је ђакон Јован Новитовић.

Свој допринос афирмацији милосрдних дела уобјекту „Зегина“ дале су и сестре Марија и Јелена Шофранац из Ваљева, које су управо захваљујући Организацији „Чеп за хендикеп“ добилепењач уз степенице. То им, како кажу, много значи, будући да станују на четвртом спрату у згради без лифта.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’42’]