Молитвени опроштај од проте Милована Теовановића

– На празник Светог Лава Римског и Светог Флавијана Цариградског, 3. марта/8. фебруара Лета Господњег 2017., Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин са свештенством и свештеномонаштвом Ваљевске епархије, Архиепископије београдско – карловачке и епархија:, Шабачке, Бачке, Банатске, Шумадијске, Бањалучке, Зворничко – тузланске и служио је опело истакнутом свештенику, протојереју Миловану Теовановићу, у Храму Васкрсења Христовог у коме је упокојени прота годинама службовао. Сахрана проте Теовановића обављена је на Новом гробљу у Ваљеву, у присуству породице и бројних пријатеља и парохијана.

Када би одлазећи са овог света проговорио, молитва за душу му Господу била би све што би затражио од оних који остају. У ваљевском саборном храму окупили су се бројни свештеници, предвођени Епископом ваљевским Г. Милутином, да Господа замоле да Царство небеско уснулом проти Миловану Теовановић подари, а његову породицу, пријатеље, парохијане и све који су га волели утеше и охрабре да без њега наставе ходити кроз овај живот. Са свећама у рукама, молитвом на уснама и тугом у срцу, сећају се сви оца Милована, свештеника, који је био архијерејски намесник други ваљевски, архијерејски заменик и, изнад и најважније од свега, добар човек.

– Умро је добар човек! Сва блага овог света су ништа према доброти једног човека. Прота Милован био је супруг, понос и заштитник наше протинице Ружице, отац мале Јулије…Изврстан свештеник, добар као архијерејски намесник и заменик. Понос Епархије ваљевске и мој лично… Све што још може да се каже о оцу Миловану сад је у устима Божјим – део је дубоко емотивне проповеди Владике Милутина на опелу проти Миловану Теовановићу.

Смрт је капија кроз коју човек мора проћи на путу до вечног живота. Можда је парадоксално, али је непобитна истина: ми умиремо да бисмо вечно живели. Стога, живот оца Милована није престао, његова се душа вечности упутила, а ми остајемо са ове стране тајанственог света који нам је Господ Христос показао. Нека је проти вечан покој и дуга и лепа успомена на њега нама који смо га знали, поручио је Владика Милутин.

У име свештеничког братства Храма Васкрсења Христовог, на Новом гробљу, од проте Милована опростио се старешина саборног храма, протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић.

– Данас, драгог нам брата Милована сејемо у распадљивости, а Господ ће га подигнути у нераспадљивости. Сејемо га у бешчашћу, а устаће у слави. Сејемо га у немоћи, а пожњеће га Господ у сили. Затворила се књига овоземаљског живота проте Милована. Упокојио се и преселио у вечно царство светлости и радости… Из велике љубави према брату Миловану, желели смо да он остане још мало са нама на земљи. Али Бог је имао већу љубав према њему него ми и узео га је себи… Нека наше сузе буду молитва Богу за наше спасење јер верујемо да је он већ у Царству небеском. Јер, таквих као он јесте Царство небеско – дирљиве су речи које је прота Драгомир Јовановић упутио крај одра сабрата Милована Теовановића.

Протојереј Милован Теовановић уснуо је Господу 1. марта 2017. године након краће и тешке болести. У мисионарском животу Епархије ваљевске остаће упамћен као одличан проповедник и парох, одговоран вршилац дужности архијерејског намесника и заменика, а у сећању људи који су га знали као добар човек и брижан супруг и отац.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=17 position=center]