Владичанска Литургија на празник Света Три Јерарха у манастиру Плужац

Говоримо благе речи да бисмо били бољи!

– На празник Света Три Јерарха, у Недељи блудног сина, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, са свештенством и свештеномонаштвом, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Плужац, посвећеном Светом цару Константину и царици Јелени. Приликом богослужења, у чин чтеца, Владика Милутин рукопроизвео је Слободана Андрића, вероучитеља у Ваљевској Каменици и околним селима.

Заповест Господња да шест дана ради, а седми Њему посвети, дата је као и све друге заповести човеку хришћанину за његову добробит. Све што је Господ заповедио, уистину је препоручио људима да чине, уважавајући слободну вољу, којом је обдарио човека као Своју икону. Слободна воља је највећи дар захваљујући ком свој живот усмеравамо како желимо, а то може бити како је Господ рекао или супротно томе. Бог нас неће терати ни на једно, ни на друго, беседио је Епископ ваљевски Г. Милутин на Светој Архијерејској Литургији у манастиру Плужац.

– Ми смо данас по слободној вољи одлучили да будемо овде. Да ли има ишта боље за хришћанина од тога да недељни, празнични дан посвети Богу и Цркви? Сви видимо да је овај свет дошао до ивице амбиса и само Бог зна да ли ће се спасити. Да ли ће се ускоро догодити Други Христов долазак или ће Господ продужити трајање времена на земљи, не знамо. Наши умови су слаби да докуче тајне Божје… Знамо сигурно да нема ништа боље него доћи недељом и празником у храм на Литургију и рећи:“Ево ме, дошао сам пред Тебе, да те ослушнем и да не буде по мојој, већ по Твојој вољи.“ Тако су се молили велики и свети људи. То је најлепша молитва – истакао је Владика Милутин.

Лепо је бити у цркви или манастиру данас, када славимо Света Три Јерарха – Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог, три сунца васељене, велика светила, на чијем учењу почива темељ Цркве Божје, указао је ваљевски архијереј.

Када у храму слушамо Свето јеванђеље, слушамо реч Христа Господа. Прави хришћани памте шта је Господ рекао, препричавају једни са другима и по томе живе. Данашња јеванђељска прича о блудном сину садржи сву тајну односа човека према Богу и Бога према човеку. Јер, попут блудног сина, који одлази од оца и, након што проћерда свој део имања, као покајник се враћа у очев дом, тако и сви ми, када схватимо своје заблуде дођемо Господу у загрљај. И Он нас прима као добри отац, који прашта јер Његова су милост и љубав бескрајне. На основу ове приче, свети оци нам шаљу још једну мудру поуку…

– Чији је већи грех: блудног сина јер је живео развратно или брата који га је осудио? Свети оци кажу да је тежи грех брата који осуђује… Где се крије тајна? Где човек пада и устаје? Свети оци кажу да је језик најстрашнији орган у човековом телу. Он баца у пакао и узводи у рај. Изазива ратове, убиства… Један од светих отаца је говорио:“Кажи неколико пута на дан благу реч, да волиш брата свог, да волиш што сунце сија, да волиш и непријатеља свог… Осећаћеш се лепо, излечити и најтеже болести. Кад лепо говори, човек је сличан Богу – објаснио је Владика Милутин.

За сваку реч, људи ће дати одговор у часу Страшног суда, упозорава нас Господ Христос. Зато морамо да пазимо шта говоримо. Кад треба, и заћутимо, како су то чинили наши честити преци. Језик може да хвали Господа, ближњем говори лепе речи. Ако то чинимо, бићемо бољи и здравији, а на дан Страшног суда нећео се постидети. Јер, Бог нам је дао језик да говоримо оно што је лепо ради наших душа и добра у свету уопште, закључио је Владика Милутин своје празнично слово у манастиру Плужац. У сусрет Часном посту, он је благословио своју духовну децу да у радости истрају у подвигу.

Ј. Ј.