КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА „ПРЕПОДОБНА МАТИ ЕВГЕНИЈА“

На дан Светих Ћирила и Методија, 24. маја 2007. године, сестре из Храма Васкрсења Христовог су добиле благослов од Преосвећеног Владике Милутина „да убудуће све што није у реду у храму среде, ураде, очисте и у ред доведу“. Овим благословом почиње рад сестара на одржавању храма –  чишћењу, прању, сређивању и свим осталим пословима који су потребни за цркву у току године и пред велике празнике: Васкрс, Божић, Светог Саву, храмовну славу итд.

У периоду од 2007. године па надаље, сестре су угавном радиле на чишћењу храма, старајући се да он увек буде уредан. Сагледавши потребе људи који су долазили у храм и тражили помоћ, почеле су да се баве и милосрдним радом и својим личним средствима пружају помоћ потребитима. Помагале су црквама куповином потребних ствари: кандила, путира, нафорника, чирака, Јеванђеља и других богослужбених предмета. Велику помоћ пружиле су у обнови цркве Светог Спиридона Чудотворца у Горњем Лајковцу, која је била оштећена од земљотреса.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, 1. октобра 2013. године, формирано је Коло српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“ при Храму Васкрсења Господњег, чије су чланице постале све сестре које су у протеклом периоду радиле и помагале у цркви.

Коло српских сестара је наставило да се бави својим мисионарским радом, пружајући помоћ сиромашнима у виду пакета хране кроз донације верног народа и преко „корпи љубави“, које се налазе у већим робним маркетима у Ваљеву. За материјално угрожене суграђане, сестре обезбеђују и гардеробу, лекове, огрев, књиге за ђаке итд. Такође, ове савремене мироносице су помагале ваљевској болници у прикупљању постељине, ћебади и јастука. Поред Храма Васкрсења Господњег, сестре учествују и у  сређивању новоизграђене цркве Светог Нектарија Егинског и по потреби манастира Епархије ваљевске. Поред свега наведеног, сестре припремају славско жито и колач за Св. Саву, и Теодорову суботу, фарбају васкршња јаја за Храм Васкрсења Господњег…

Уколико је некоме потребна помоћ, неопходно је да се обрати свом парохијском свештенику, који ће контактирати духовника КСС ђакона Јована Новитовића, па ће потребитом нека од сестара донети помоћ или их позвати да сами преузму у просторијама КСС.

У току је прикупљање помоћи за призренску богословију. Помоћ се састоји у даривању средстава за личну хигијену ученика (четкице и пасте за зубе, сапуна, шампона итд), као и средства за одржавање и рад саме зграде богословије и дома ученика (прашак за веш, средства за прање посуђа, средства за рибање кухиње, подова и купатила). Молимо све људе добре воље да сходно својим могућностима потпомогну ову акцију сестара. Прилози се могу доставити у Храм Васкрсења Господњег сваког дана од 7 до 19 часова.