Ивањданска свечаност у Јовањи

Архимандрит Михаило: Ако творимо вољу своју, блокирамо доток благодати

Празник Рођења Светог Јована Претече, и ове године, у манастиру Јовања протекао је у великој молитвеној радости, јер управо „највећег рођеног од жене“ овдашњи храм прославља као свог небеског заштитника. Светом Литургијом је началствовао старешина манастира, архимандрит Михаило Биковић, уз саслуживање архијерејских намесника тамнавског и другог ваљевског, протојереја- ставрофора Небојше Миливојевића и протонамесника Дарка Ђурђевића, и више епархијских свештенослужитеља, као и појање певнице и молитвено присуство верника. Овогодишњи домаћини славе били су Љубиша Димитријевић и Милош Тодоровић из Ваљева са породицама

У празничној проповеди архимандрит Михаило је указао на то да се чуда дешавају сваког дана. Оно што је Господ наумио да чини кроз нас, зависи од нас самих, јер Господ не врши насиље и од нас очекује да по слободној вољи прихватимо Његову вољу. И тада се дешавају чуда, истакао је јовањски игуман, поткрепивши своју проповед јеванђељским записом за данашњи дан (Лк, зачало 3, 4) у коме видимо вољу Господњу да се чудесно рођени син првосвештеника Захарије зове Јован. Чудо у које сам Захарија није веровао…

  • Господ је снисходљив, није гордељив, није неко ко се љути зато што ми нећемо да будемо послушни. Он је родитељ који хоће да нас управи, јер Он зна боље од нас шта нам треба. Захарија је на крају занемео док се није испунило чудо, јер није веровао. Његов грех је било неверовање у оно што је анђео Господњи рекао. Оног тренутка када је испунио вољу Божју- написао на таблици име Јован, вратио му се глас. То је упутство за све нас. Ако хоћемо да творимо вољу своју, онда блокирамо доток благодати, коју Господ жели кроз нас да излије. Господ жели да нам да све што можемо да примимо, али не врши насиље над нама. Чека да се ми сагласимо својом слободном вољом да би кроз нас чинио чудеса- објаснио је архимандрит Михаило поуку коју носи јеванђељски одломак у коме је описано рођење Светог Јована Претече.

У празничној проповеди, отац Михаило је указао и на површност савременог човека, који све што има подразумева да тако треба да буде и не благодари Господу. То се не подразумева и човек би требало да благодари Богу на лепом времену и свему добром што од Њега долази. То што смо се данас, 7. јула, окупили у манастиру Јовања на Светој Литургији и то је чудо, истакао је отац Михаило.

  • То је знак да кажемо Богу:“Да, Господе, дођи и усели се у нас…“ Сви који сте овде и сви који су на Светим Литургијама уопште, данас то испољавају. Стога, свако ко је данас дошао, рекао је „да“ Господу- закључио је архимандрит Михаило, благосиљајући све који су дошли да буду део славске свечаности у јовањској светињи.

Након Литургије начињен је литијски опход око храма и преломљен  славски колач са свечарима. Ове године ту част су имали Љубиша Димитријевић и Милош Тодоровић из Ваљева, заједно са својим породицама.

Ј. Ј.