Циклус трибина „Православље и млади“ угостио др Зорицу Кубуровић

Поезија је важна за васпитање деце и младих

  • Дугогодишњи лекар ургентне медицине, начелник Градског завода за хитну помоћ, а упоредо са тим и сјајан писац који лепом речју лечи и оплемењује, др Зорица Кубуровић одржала је предавање „Васпитање деце и младих кроз књижевност“ у оквиру трибине, коју је са благословом Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија приредила Црквена општина при Храму Васкрсења Христовог на платоу испред Саборног храма. У преподневним часовима, др Кубуровић је гостовала у Казнено- поправном заводу Ваљево на позив духовника установе протонамесника Дејана Трипковића-

Дуги низ година писањем се обраћала деци, желећи да им својом речју пренесе љубав и све свевремене вредности. „Чула“ су је деца из велике Хоче и Ораховца и позвала да са њима подели неко време. Отишла је, како каже, да их научи неким малим молитвама, прозбама, којима се Богу благодари за све што имамо и моли за нека добра. Захваљивали су Богу за птице, молили за нову лопту и да на тренутак оду из Ораховца, те сагледају лепоту завичаја издалека. Потпуно другачије од вршњака из Београда, уљуљканих у изобиље. Било је тужно, али та деца су била срећна. Уз професора музике, стварали су дивне песме о завичају,  поделила је са Ваљевцима сећање на косовско метохијске дане др Зорица Кубуровић, лекар, писац, хуманиста, свестрано даровити стваралац у славу Божју.

Поезија је јако важна за развој деце и родитељи би требало да је читају деци пред спавање, а не неке сумануте књиге које намећу трендови овог времена. Можемо да се трудимо да будемо реални у наслеђу и децу васпитавамо лепим примерима – поезијом Десанке Максимовић и Јована Јовановића- Змаја, навела је др Зорица Кубуровић. Из разговора са блаженопочившим Епископом Атанасијем (Јевтић) и Владиком Максимом (Васиљевић) схватила је да се пред нама одиграва борба добра и зла, која се деци представља по неком шаблону- зла маћеха, добра принцеза… Међутим, скренула је пажњу др Кубуровић, у савременом свету бајке су изгубиле оштрицу и више немају поделу добра и зла. Све је помало зло и помало добро, што је посебно видљиво у популарном роману „Хари Потер“, у коме су описане „добре вештице“ и „зле вештице“.

  • Добија се један изокренути свет стварности. Добијате ликове који су мало добри и мало зли, сукоби уопште не постоје. На тај начин васпитавате дете да не открије ништа, да прихвати све што му се да. Такав однос васпитања није хришћански. Како год страдали у борби добра и зла, ми смо ипак на добром путу, ако смо прихватили добро. У сaвременој књижевности за децу данас постоје критеријуми да не смете да направите расну разлику, разлику међу половима… Те разлике постоје и сви их видимо. Лепо је да се те разлике поштују и да им се људи радују- рекла је др Зорица Кубуровић.

Саветујући родитеље, др Кубуровић је подсетила на важност разговра између родитеља и деце, нарочито пред спавање.

  • Можете им говорити стихове, праве стихове, за које сте сигурни да ће срце мало да „стане“ док их говорите. Деца ће то разумети. Оно што ви кажете својим гласом, својим сазнањем и осећајем за своје дете важније је од било којих лепих речи које је неко други написао. Такође, певање је веома важно за децу. На Космету и Херцеговини и уопште где има много поезије се пева. И ту је народ срећан и добар. Ви имате овде велике светитеље у вашем крају. Читајте Владику Николаја и нећете погрешити. Читајте дела Оца Јустина Поповића, која су толико лепа да не знам ништа лепше на свету. Читајте Десанку Максимовић, која је ваша најрођенија. Не бих ништа више, осим молитве, могла да вам препоручим- закључила је др Зорица Кубуровић.

На молбу оца Дејана Трипковића, она је поделила и сећање на великог руског духовника Романа Матјушина, чија расуђивања о уметности као нечему што не сме да квари човека до данас памти. Др Кубуровић имала је прилику да сретне великог немачког књижевника Петера Хандкеа, те непосредно доживи његову љубав према српском народу због које је више пута био клеветан и шиканиран у светској јавности. Такође, др Зорица Кубуровић учествовала је и у ископавању моштију Преподобног Оца Јустина, једном од најважнијих догађаја за хришћански свет данашњице, што је посебно дотакло окупљене испред Храма Васкрсења Христовог. Вече лепе и мудре речи песмом су употпуниле Јована Трипковић и Ксенија Крунић.

Ј. Ј.