Духовска литија улицама Ваљева у част градске славе

Градоначелник Лазар Гојковић: Радујем се новим заједничким успесима и напретку нашег Ваљева

Обележавање Других Тројица, славе града Ваљева, заокружено је литијом, која је од Храма Васкрсења Христовог прошла улицама Синђелићевом, Карађорђевом и Војводе Мишића до Покровске цркве. Након вечерњег богослужења, литија је формирана испред Саборног храма, а предводио ју је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије са свештенослужитељима из Ваљева. Уз мноштво верника, у литији су корачали градоначелник Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима, припадници Војске Србије и Полицијске управе, чланови фолклорних друштава… Крај споменика Проти Матеји Ненадовићу је одслужен помен устаницима и свим борцима за слободу овог краја. У порти Храма Покрова Пресвете Богородице урезан је литијски запис. Обраћајући се окупљенима, Владика Исихије је подсетио на смисао данашњег празника- прослављање Духа Светог, Који нас обнавља и чини да добра дела која чинимо не остану ограничена, не остану само људска, већ да преносимо благодат Божју на оне према којима их чинимо.

  • Неупоредиво је више кад добра дела чинимо у славу Бога и у Духу Светом. Зато, ми у овом граду, огромна већина, верујући у Господа и живећи да бисмо угодили Њему, молимо се Богу да Духа Светог не одузима од нас и да нас обнавља у сваком дану нашег живота. Зато, наш град може са правом да се назове хришћанским градом и градом на коме почива Дух Свети. Желео бих да заиста у својим животима будемо тога свесни и сва добра дела чинимо у славу Божју и да једни другима изражавамо љубав Христову и напредујемо сви заједно, јер само заједно можемо да уђемо у радост Христову- рекао је Владика Исихије и честитао славу градоначелнику Лазару Гојковићу и свима сабранима, који се труде у животу заједнице.

Славу Града Ваљева дочекујемо у добром расположењу и радости, захвални за све добро што нам се десило између две славе, део је честитке градоначелника Лазара Гојковића.

  • Најзахвалнији смо што живимо у миру и здрављу, јер нас је блиска прошлост научила да су то најзначајније ствари у животу сваког појединца, али и града и државе. Захвални смо на свему што смо заједничким снагама урадили да наш град буде још бољи, богатији и развијенији. Божја воља је бити градоначелник овог лепог града. Захвалан сам на томе и радујем се новим заједничким успесима и напретку нашег Ваљева- поручио је градоначелник, пожелевши суграђанима да славу прославе у миру и радости. 

Прославање градске славе заокружено је културно- уметничким програмом у порти најстаријег градског храма, у оквиру ког је наступила млада музичка уметница Мила Павловић са етно- групом.

Ј. Ј.