Молитве Преподобном Оцу Јустину у Храму Светог Саве уочи повратка његових моштију у Ћелије

Након што су на челу Спасовданске литије прошле улицама Београда и тродневног боравка у заветној светињи српског народа на Врачару, где су их хиљаде верника српске престонице целивале, 15. јуна 2024. године, крај моштију Преподобног Оца Јустина одслужен је акатист пред њихов повратак у манастир Ћелије. У навечерје празника Светих Отаца Првог Васељенског Сабора, химном благодарности ћелијском богомудрацу је началствовао протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског г. Исихија, уз саслуживање братства Храма Светог Саве, појање богослова и молитвено присуство бројних верника. 

Из Небеске Србије, као изасланик, Ава Јустин је дошао у Београд над којим је о Савиндану далеке 1966. године, својом проповеди вршио духовну смотру над културним, духовним и националним институцијама. Над Београдом и васцелим српством… Дошао је онима, који су пре 14 година управо на овом месту потврдили његово светитељство (канонизован на Светом Архијерејском Сабору 2010. у Храму Светог Саве) и свима нама, ускликнуо је у проповеди након акатиста протојереј- ставрофор Стојадин Павловић, умировљени парох ваљевски и некадашњи секретар Патријаршијске управне канцеларије. 

  • Дошао је Отац Јустин из небеског друштва Светог Саве у дом првог српског просветитеља овде на Врачару… Ту је да зацели своју рану, коју је са собом понео, ходећи од немила до недрага и тражећи кров над главом. Прими Оче Јустине овај мелем од ликова Тројице Свете, Васкрслог и Вазнетог Господа, Мајке Божје и свих угодника насликаних у крипти и самом храму- узмолио је прота Стојадин Павловић. Подсетивши на „Житија Светих“- капитално дело Оца Јустина, он је указао да се неки у њима описани Божји угодници налазе на овдашњим фрескама. Закључујући слово у част Оца Јустина, отац Стојадин Павловић је заблагодарио светитељу на предвођењу литије у част крсне славе Града Београда и благодарјима које упућује у својим молитвама онима који су себе уградили у врачарску светињу, као и на молитвеном посредништву за васцели род људски.