Вазнесење Господње – Спасовдан свечано прослављен у Убу

Молитвено славље отпочело је у среду уочи празника  бденијем, којим је началствовао протојереј Милан Ристивојчевић, парох цветановачки, уз саслуживање јереја Предрага Велимировића, пароха првог лајковачког, и ђакона Марка Филиповића.

Евхаристијским сабрањем началствовао је архимандрит Михаило Биковић настојатељ манастира Јовања, уз саслуживање архијерејског намесника тамнавског, протојереја Небојше Миливојевића, и више епархијских свештенослужитеља. 

У литургијској проповеди, архимандрит Михаило је истакао да човек не треба да има страх од причешћа, те да се увек одазива позиву на вечеру Господњу, не оптерећујући се превише колико се дана за то спремао.

  •  Господ није математичар, то смо ми људи. Господ од нас жели само срце и свако ко осећа љубави према Господу достојан је да приђе и да се причести… Господ није дошао због здравих, него због болесних. Господ није дошао због праведника, него због грешника. Где је вечеравао? Јесу ли самог Господа осуђивали зашто обедује међу грешницима и прељубницима? Јесу! Господ каже:„Не требају здрави лекара него болесни“. Нас сад позива на ту исту вечеру, нас грешнике од којих сам први ја. То исто изговарамо и у молитви пред причешће. Када се сјединимо са Њим и осетимо милост Божију, онда иду сузе покајања-  део је празничне беседе оца Михаила.

Након Литургије, кренуло се у литију градским улицама, у којој су узели учешће КУД „Тамнава“ и ђаци основних и средњих школа, као и верни народ Тамнаве. Затим је уследило резање славског колача и освећење славског жита.