Прво поклоничко путовање у Русију

      Служба за поклоничка путовања Епархије ваљевске, у сарадњи са поклоничком агенцијом Епархије жичке „Јеж“, успешно је реализовала од 23. до 31. маја прво молитвено путовање светињама Санкт Петербурга, другог по величини града у највећој држави на свету – Русији.

      Тридесетак путника, предвођених духовником – свештеником Славком Обрадовићем поклонили су се угодницима Божјим без којих се православље не може замислити – Светој Ксенији Петроградској, Светој Марији Гатчинској, Светом Јовану Кронштатском… Посетили су Новодевичји манастир, Исакијевски сабор, један од најзначајнијих симбола града; Казански храм где је и копија једне од најчудотворнијих икона – Казањска Богородица; Александро-невску лавру, где почивају и неки виђенији Срби, рецимо, гроф Сава Владиславић, дипломата и саветник руског цара Петра Првог; па гробља великана: Достојевског и Чајковског; затим манастир Светог Јована Кронштатског где се налазе и његове мошти; Петропавловску тврђаву, где су сахрањени цареви династије Романов и око које је израстао историјски центар Санкт Петербурга, па манастир Валаам, Свету Гору руског православља; поклонили су се моштима Светог Серафима Вирицког у Вирици и Свете Марије Гатчинске у Гатчини. Били су и у Царевом селу, Свето – Тројицкој пустињи, као и у Петергофу, царској резиденцији. Да ходачашће прође у најбољем реду и да поклоници понесу најлепша сећања и мисли, заслужан је и њихов домаћин у Русији, свештеник Александар из Санкт Петербурга. 

     Наредна путовања планирана су за манастир Тумане и Острог, као и на острво Крф, од 13. до 17. јуна. Више информација на бројевима телефона: 0648088367 и 0643509434.

Марина Марић