Храм у Рабровици прославио славу

     Празник Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, слава је цркве у Рабровици која је свог заштитника прославила великим молитвеним сабрањем у среду 22. маја 2024. године. Светом Литургијом је началствовао протојереј Драган Јаковљевић, архијерејски намесник ваљевски први, уз саслужење више свештенослужитеља и у присуству бројних верника. Овогодишњи домаћини били су Живорад Бранковић, Зоран Стојановић и Бранко Јеремић, који су уз помоћ рабровичких пароха протојереја Зорана Симића и протонамесника Невена Лукића, старешине светиње, припремили славске дарове и трпезу љубави. Честитајући празник и славу свима сабранима отац Драган Јаковљевић је пожелео да Свети Никола увек буде свима на помоћи.

     Беседећи о празнику Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, отац Драган Јаковљевић је прво подсетио сабране да славимо и Васкрсење, а да славећи празник над празницима, ми доживљавамо и сопствено васкрсење. „Ми људи смо приковани за земљу, живимо по земаљским законима, али нам је потребан Хлеб живота – а то је Господ Наш, који нам се даје на свакој Литургији“.  Кроз такав предокус живели су, живе, и живеће бројни угодници. Такав је и Свети Никола, за чији се пренос моштију из Мире у Бари везују бројна чуда. „Преко њихових моштију ми примамо залог будућег века и исповедамо да је Христос заиста Син Божји“, додао је беседник, подсећајући сабране на значај моштију светих у нашој вери.

     По Светој Литургији, освештани су славски дарови, а отац Драган Јаковљевић је честитао славу парохијанима и свештеницима рабровичким, са молитвом да иду мирном пристаништу Христовом и да их Свети Никола чува од сваке буре и искушења. „Господ нас увек позива да изаберемо живот или смрт. Само је на нама да одаберемо, а имамо на кога да се угледамо – на Светог Николу, нашег путовођу и заштитника“, закључио је архијерески намесник ваљевски први. Након богослужења уприличена је трпеза љубави, на којој је протонамесник Невен Лукић, старешина рабровичке цркве, домаћину славе даровао по један примерак Светог писма, истакавши да је наредна, 2025. година, посебно важна – навршава се 230 година постојања цркве у Рабровици и 20 година постојања цркве у Дупљају.