Храм у Дупљају прославио славу

Више свештенослужитеља Епархије ваљевске, предвођених протојерејем Драганом Јаковљевићем, архијерејским намесником ваљевским првим, служило је и појало на Светој Литургији 10. маја 2024. године поводом славе цркве у Дупљају  – Спаљивања моштију Светог Саве. Сабрао се велики број верника, а четири породице су биле домаћини славе. „Свети Сава је свој живот поклонио Христу и он је наш највећи молитвеник и заступник пред лицем Божјим“, рекао је у празничној проповеди отац Драган Јаковљевић.

Храм Спаљивања моштију Светог Саве у Дупљају, једна од млађих светиња у Епархији ваљевској, с обзиром на то да је подигнута 2005. године, једина је у ваљевском крају посвећена спомену на догађај из 1594. године, када су Турци, не би ли убили веру у српском роду, спалили му оно највредније што је имао – мошти Светог Саве. То се збило на Врачару, верује се, на месту где је подигнут Храм Светог Саве, заветна светиња нашег народа. „Пламен са Врачара, а данас Храм Светог Саве, осветљавају пут нашем народу. А ова светиња у Дупљају, такође је путоказ у живот вечни и у Царство небеско“, истакао је у беседи архијерејски намесник ваљевски први.

Отац Драган Јаковљевић је још нагласио да и даље прослављамо Васкрсење Христово, догађај над догађајима, који је и наше васкрсење. „Господ нам је васкрсењем показао пут који је свима нама задат, јер човек није створен за смрт, већ за живот вечни… Смрт за православног хришћанина није ништа друго до сусрет са живим Богом… Тако је живео Свети Сава који је живот свој поклонио Христу. Његовим молитвама да се нађемо и погледамо у лицу Васкрсења Христовог“, рекао је проповедник, честитајући славу парохијанима и свештенству у Дупљају.

Овогодишњи домаћини славе су две породице Радовановића, као и породице Митровић и Туфегџић. Уз помоћ својих свештеника, протојереја Зорана Симића и протонамесника Невена Лукића, старешине светиње, припремили су трпезу љубави која је уприличена после литије и освећења славских дарова.

На славском ручку, старешина храма, протонамесник Невен Лукић, у поздравном слову заблагодарио је свештеницима који су одслужили Свету Литургију, Црквеном одбору и свим људима добре воље који се несебично залажу да храм у Дупљају буде овако лепо уређен. У име Црквене општине, овогодишњим домаћинима храмовне славе, Драгољубу Радовановићу, Војиславу Митровићу, Јордану Туфегџићу и Драгутину Радовановићу, који су допринели да овај дан буде лепо и достојанствено прослављен,  старешина храма свештеник Невен Лукић им је, у знак захвалности, уручио на дар и молитвено сећање по један примерак Светог писма Новога завета.