У КПЗ Ваљево освећени крстови Храма Светог великомученика Димитрија и одржан Фестивал осуђеничког литерарног стваралаштва

Кристијан Ђујић: Црква је изградила нас

На празник Светог Атанасија великог, Казнено- поправни завод Ваљево био је домаћин молитвене свечаности у част освећења крстова првог храма подигнутог у оквиру комплекса установе. Чином освећења знамења хришћанске победе, која су засијала на молитвеном дому,  је началствовао протојереј- ставрофор Бранко Ћурчин, духовник затворске установе у новосадском насељу Клиса, уз саслуживање јереја Глигорија Марковића, духовника Окружног затвора и Специјалне затворске болнице у Београду и координатора духовника затворских установа, некадашњег и садашњег духовника ваљевског КПЗ- а протојереја Драгана Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског, и протонамесника Дејана Трипковића, као и више свештенослужитеља епархија Бачке и Ваљевске. Свечаном чину присуствовали  су директор Завода за извршење кривичних санкција Дејан Царевић, представници свих затворских установа у Србији, локалне самоуправе, судова, тужилаштва, полиције и других јавних установа Града Ваљева, запослени и штићеници ваљевског затвора.  Повод данашњем сабрању јесте Фестивал осуђеничког литерарног стваралаштва, који је деветнаесту годину заредом окупио даровите ствараоце из целе Србије, који се налазе на издржавању казне. 

Благодарећи началствујућем проти Бранку Ћурчину, духовнику КПЗ Ваљево оцу Дејану Трипковићу, браћи саслужитељима и свим уваженим гостима, отац Глигорије Марковић је подсетио на радост коју нам доноси Васкрсење Господа Христа и похвалио труд свих који су себе уградили у Храм Светог великомученика Димитрија. 

  • Ово је дан који је начинио Господ и радост коју осећамо ми учесници је радост с небеса, која су присутна сада овде, зато што нам је Бог донео Своју радост с неба овде. Крст је саставни део те радости. Крст је прилика да прођемо јеванђељске приче и све оно што називамо сопственим мукама преобразимо кроз веру у оно што стиже након крста, а то је васкрсење које вечно траје и даје смисао крсту- рекао је отац Глигорије Марковић. Говорећи о свештеничкој служби у затворском систему, он је истакао да она подразумева духовно старање и о осуђеницима и запосленима. То значи, закључио је јереј Глигорије Марковић, да је свештеник свих оних које је Бог по позвању своје љубави учинио да буду призвани за наследнике Царства Божјег.

Отварајући Фестивал, благодарје у име КПЗ Ваљев је упутио управник Кристијан Ђујић. Манифестација ове године броји 300 осуђених лица, која су своје радове послала на конкурс. Такође, Ђујић је заблагодарио Епископу ваљевском г. Исихију и свештеницима Епархије ваљевске, који преко десет година долазе у ову установу, служе Литургије и раде са осуђеницима који желе да се духовно изграђују. 

  • У пројекту градње Храма Светог Димитрија, која је почела децембра прошле године, учествовали су сви осуђеници и запослени. Радили смо заједно са мајсторима и узидали бар по једну циглу. Сигуран сам да је за ових неколико месеци црква изградила нас као ми њу- поручио је Кристијан Ђујић, управник КПЗ Ваљево.

У Дому културе установе уприличена је додела награда ауторима најбољих литерарних радова, а свечаност је завршена трпезом љубави.

Ј. Ј.