Молитвена свечаност у част Светог Василија Острошког- славе капеле манастира Пустиња

Протонамесник Дарко Ђурђевић: У име свих нас апостол Тома је изразио последњу кап сумње у Васкрсење Господње

Капела манастира Пустиња посвећена Светом Василију Остршком, и ове године, у великој молитвеној радости је прославила свог небеског заштитника. Свету Литургију су служили архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић и протонамесник Слободан Алексић, уз молитвено учешће сестринства на челу са игуманијом мати Нином и верног народа. Част свечаности у древној светињи указао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић

У данима након  прослављања Васкрсења Христовог, Црква нас уверава у тај спасоносни догађај. „Зашто тражите живога међу мртвима? Није овде, него устаде Господ“, анђеоске су речи упућене женама мироносицама, уједно и прва објава о Васкрслом Господу. Потом од Васкрса па до данас, Црква нас утврђује у веровању, поучио је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник други ваљевски, о тајнама Светле седмице, које заокружује Томина недеља. Господ се јављао ученицима, указујући на то да се испунило писмо, речи које је он рекао:“Разорите овај храм и ја ћу га поново подићи…“ Наравно, није реч о грађевини, већ о храму тела Спаситеља, славном Му васкрсењу, а самим тим и о нашој шанси за васкрсење, објаснио је отац Дарко Ђурђевић. Међутим, свестан слабости ума човековог и склоности ка сумњи која разара веру, Господ Христос је преко неверја једног од својих ученика отклонио то осећање будућим следбеницима Његове спасоносне науке. 

  • Апостол Тома је рекао да неће веровати у Васкрслог Господа док не стави прст у ребра Његова и не види место где је проподен. Управо у данашњем Светом јеванђељу (Јн 20, 19-31) остварило се то. Апостол Тома је у име свих нас изразио последњу кап сумње и Господ га последњом капи васкрсења и последњом капи живота разуверава. Од тог дана, вера у Васкрсење Христово је највећи ослонац, покретач  и све највеће на овом свету. Све што смо за ове две хиљаде година у хришћанској Цркви учинили, учинили смо са вером у васкрслог Господа- истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник други ваљевски.

Један од сведока Васкрслог Господа је Свети Василије Острошки, чије се празновање ове године поклопило са Томином недељом. 

  • Његово (Светог Василија Острошког) време и живот најбољи су докази да је само семе васкрсења оно што може да одржи Цркву Христову на овом свету. Само то може да нас спаси и донесе живот вечни. Али, тог васкрсења за нас нема без смрти јер, учи Свето јеванђеље, „зрно пшенично павши на земљу, ако умре, нови плод донесе.“ Тако је Свети Василије умро на земљи, али Васкрсли Господ га је прославио закључио је отац Дарко Ђурђевић.

Након молитвеног сабрања, игуманија манастира Пустиња мати Нина са својим сестринством приредила је свечану трпезу у конаку светиње.

Ј. Ј.